Снимка: БГНЕС
fallback

Целият свят с интерес наблюдава изригването на вулкана Фаградалсфял в Исландия, който се събуди след 700 години тишина. Вулканичните изригвания често не се свързват с думата "сладки", но някои хора казват това за начинът, по който Фаградалсфял бълва лава. Те също така го наричат "Дисниленд изригване".

Но вулканите не са увеселителни паркове и все още не знаем как да предскажем къде ще се помести пробуждащ се вулкан в широкия обхват между вълнуващ спектакъл и смъртоносна катастрофа.

Фаградалсфял не е Ейяфятлайокутъл и определено не е Лаки. Засега е по-скоро като Килауеа. Но докога това ще е така? Колко дълго ще продължи това "сладко" шоу?

Пролетното пробуждане на Фаградалсфял е изригване от "най-добрия случай" в страна, която е свидетел на много изригвания. Исландия се намира на върха на шлейф, издигащ се от дълбоко в земята до плитката кора, където среща зигзагообразния разлом, който разделя северноамериканските и евразийските тектонски плочи. Тази геоложка гореща точка дава на Исландия пейзажът от горещи извори, гейзери, земетресения и случайни големи изригвания, като грандиозното изригване на Ейяфятлайокутъл през 2010 г., което наруши европейския въздушен трафик в продължение на седмици. Изригванията от 1783 г. на Лаки, отделят толкова много сяра, диоксид и други токсични газове за осем месеца, а около 9000 души в Исландия загиват- около една четвърт от населението. Това промени времето и причини още  смъртни случаи в цяла Европа.

Изригването на Фаградалсфял можеше да бъде и едно от катастрофалните. Поради местоположението му учените не са очаквали да експлодира с високи пепелни шлейфове по начина, по който го направи Ейяфятлайокутъл. Те предсказваха фонтанирането и изтичането на лава, които сме виждали. Но колко лава? И колко токсичен газ?

За учените бе трудно да се каже. Имаше десетки хиляди земетресения, включително някои доста големи (~ 5 по скалата на Рихтер), само за три седмици преди избухването на вулкана. Тази засилена дейност привлече вниманието на всички. Въз основа на ранните земетресения учените картографират проникване на магма в подпочвена дига (лист скала, който може да се образува при счупването на по-стари скали) и прогнозират, че изригването може да се случи в планината.

Учените също так наблюдаваха района от космоса и с наземни GPS тракери, за да видят как земята се деформира и движи. Те стигнаха до заключението, че магна се натрупва под част от полуостров Рейкянес, в югозападната част на Исландия, и на 11 март правилно заключиха, че най-вероятното място за изригване е Фаградалсфял.

И така, местоположението и времето на изригването бяха предсказани доста точно. Но никой не знае кога ще се лее лавата - дали ще е след няколко дни или ще продължи с години и ще се превърне в несравнима туристическа атракция.

Лава изтичаше от мястото Pu`u `O`o на фланга на вулкана Килауеа на Хавай в продължение на 35 години. През 2018 г. той внезапно премина към нов обект на 14 мили, където разруши стотици домове за интензивен четиримесечен период, преди внезапно да спре.

Тогава също наблюдавахме с интерес,  което повдига въпроса защо някои изригвания получават много широко отразяване в медиите, докато други не.

Има около 20 активни изригвания по света във всеки един момент. В момента са 24. Някои, например тези в Камчатка, Русия, са много отдалечени и основното им въздействие е върху въздушния транспорт от Северна Америка до Азия. Други обаче оказват значително влияние върху живота и поминъка на близките общности.

Мерапи в Индонезия непрекъснато изпраща пирокластични течения към общностите по своите флангове.  Етна в Италия е много активна, а домовете на жителите на градовете и селата край склоновете й, са покрити с пепел. Само преди две седмици значителна пепел покри и жителите на Гуамоте, окръг, разположен на 26 мили от вулкана Сангай в Еквадор. И все пак едва чуваме за тях, пишат от CNN.

Изригването на Фаградалсфял е много интригуващо, защото се е случило на място, което не е било активно от стотици години. Но планината Синабунг в Индонезия не е бил активна много по-дълго преди изригването си през 2010 г. и все още изригва и до днес, изпращайки потоци пепел и горещи отломки към общностите. Но никой, освен тези, които живеят близо, не наблюдава изригването на вулкана.

Има една много важна причина да наблюдаваме Исландия. Тъй като сеизмичната активност във Фаградалсфял се засилваше, исландският Met Office, както и медиите, поставиха уеб камери в районите, които вероятно ще изригнат. Те излъчват видео на живо от сайта си, показвайки свежата лава на поколенията, обсебени от Instagram и TikTok.

Когато можем да наблюдаваме чудесата на природата, веднага щом се случат, кой би могъл да устои?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 3 години

Къде го учите този български език?Изгубени в превода?

10

Съм Попов

преди 3 години

До haha Това е планина Фаградалсфятл. Долината където започна е Гелдингадалур.

9

пияница мистик

преди 3 години

"Фаградалсфял не е Ейяфятлайокутъл"===Определено не е :))) Звучи малко по изговорливо ....ахахахахаха

fallback