Снимка: Pixabay
fallback
Ръст на майчина смъртност и мъртвородени деца е отчетен на фона на пандемията в сравнение с предишни години. Учени от Великобритания и Турция са стигнали до това заключение, след анализ на данни от 40 проучвания, направени в 17 страни, съобщава ТАСС.
 
"Открихме значително увеличение на броя на мъртвородени деца и процента на майчината смъртност", се казва в проучване, публикувано в сряда в медицинското списание "The Lancet". 
 
Отчетено е и увеличене в броят на случаите на извънматочна бременност, които изискват операция. Експертите смятат, че тези тенденции са свързани с намаляване на достъпността до медицинска помощ поради задръстванията в болниците, особено в страните с ниски доходи.
 
Отбелязва се още, че по време на пандемията жените са станали по-склонни да страдат от следродилна депресия.
 
В същото време случаите на гестационен диабет, високо кръвно налягане и други патологични състояния, които се появяват по време на бременност, не са се увеличили. 
Не е отчетено е значително увеличение в броят на предизвикани раждания и цезарово сечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 8На една бременна не й е мястото да кисне пред компютър, таблет или телефон. Да се грижи за здравето си и да се пази, а не после да четем как се раждали мъртви или хронично болни деца или как бременни се разболявали от ковиди, стафилококи и дифтерия!

8

.!.

преди 3 години

Значи като цяло смъртността от вируса в БГ е голяма 2-ри сме по смъртност в европа! Но това се дължи не на друго ами на "добрата" и "успешна" медицинска реформа която провеждаме от 1998г насам! Поради тази "хубава" реформа нямаме здравеопазване! Постоянно се наливат милиарди в една здравна каза и ни лекари ни медицински сестри ни болници са доволни от плащания и заплати! А народа е БОЛЕН! Ето това е причината да сме 2-ри по смъртност в европа!

7

Анонимен

преди 3 години

Стига сте тези новини..Помислете, че има и бременни жени, които ги облъчвате по цял.ден с такива новина. В какъв ли стрес живеят като на всеки два дни има новини все за това.

fallback