Снимка: БГНЕС
fallback

Годеницата на убития в Турция саудитски журналист Джамал Хашоги заяви, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман трябва да бъде наказан незабавно, след като доклад на американското разузнаване установи, че той е одобрил убийството, предаде Ройтерс.

В петък директорът на Националното разузнаване на САЩ публикува доклад, според който саудитският принц престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил операцията по отвличането или убийството на журналиста в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Саудитското правителство, което отрича всякаква връзка на престолонаследника със случая, отхвърли доклада, предаде БТА.

"Съществено важно е престолонаследникът да бъде наказан без отлагане," написа Хатидже Дженгиз в Туитър. "Ако престолонаследникът не бъде наказан, това ще е знак, че на главния виновник може да му се размине за убийство, което ще застраши всички нас и ще бъде петно върху човечеството ни", написа още туркинята.

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи в петък забрана за издаване на визи на някои саудитци, замесени в убийството на Хашоги и наложи санкции на други, с които авоарите им в САЩ ще бъдат замразени и американци няма да могат да търгуват с тях. По повод критиките, че САЩ не са наложили директни санкции на принца, Байдън каза, че на 1 март ще бъде направено съобщение, но не даде подробности. Представител на Белия дом обаче загатна, че не се очакват нови стъпки.

"Изключително важно е световните лидери, като се започне от администрацията на Байдън, да се запитат дали са готови да си стиснат ръцете с един човек, чиято виновност като убиец е доказана", заяви още Дженгиз.

Хашоги /59/, сътрудник на вестник "Вашингтон пост", някога приближен до саудитските власти, стана дисидент и бе обвинен за връзки с Мюсюлмански братя. Той изчезна след посещение в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не са намерени.

Убийството му през 2018 г. доведе Рияд до една от най-тежките дипломатически кризи и навреди на авторитета на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд твърди, че журналистът е убит в неразрешена операция, но турски и американски представители отбелязват, че това не е могло да стане без одобрението на принц Салман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

По заповед на арапа убиха Кашоги и го разфасоваха под измислени обвинения.Да, и това стана точно в турция и целият свят го знае.Изобщо да не се ослушват.Саудитска Арабия е гнездо на оси и развъдник на усойници и никой не си прави илюзии за това.За такива - само изгаряне на цялото котило до крак.

17

Тео

преди 3 години

Трябва тази територия да бъде оставена да си решават проблемите сами. Израел се изнася, всичко останало се огражда с тел - от Турция, през Саудитска Арабия до Пакистан и отгоре Афганистан. Ограждат ги с тел и ги оставят да си решават проблемите. Бас държа, че след като се изтрепят взаимно после земя ще има за всички - включително и за евреите. Оставете хората да си решават демократично проблемите! Защо им се месите и им натрапвате държави и нрави? Я вижте как хубаво се разфасоват помежду си!

16

Анонимен

преди 3 години

Американците съ решили яко да издоят "принцъ" от "Хиляда и една нощ"!Кът за начало 500 милиарда, пък после шъ преценят още колко!Шъ зависи от бюджетният дефицит в Щатите!

fallback