Снимка: БГНЕС
fallback

Полицията в Мианмар взе мерки, за да попречи на противниците на военното управление да протестират срещу режима и една жена беше застреляна в град Моунюа, предадоха Ройтерс и Киодо, цитирани от БТА.

Според местни медии освен убитата са ранени и няколко протестиращи. Силите за сигурност, изпратени да разпръснат протестиращите, са използвали на няколко пъти водни струи. Полицията в Янгон е стреляла с гумени куршуми, за да разпръсне протестиращите, които искат връщане към демокрацията, съобщава Франс прес.

Полицията в Мианма разположи още рано сутринта свои сили в двата най-големи града на страната, Янгон и Мандалай, за да затрудни протестните прояви срещу военния преврат, отбелязва Асошиейтед прес, като припомня, че кризата в страната претърпя вчера драматичен развой, след като посланикът на страната в ООН заяви на специална сесия на общото събрание на организацията, че остава лоялен на отстранената от военните лидерка Аун Сан Су Чжи и призова международната общност да окаже натиск върху армията да предаде властта.

В Янгон и Мандалай, където всеки ден има демонстрации срещу военния преврат в Мианма, бяха извършени арести. Полицията прилага заповедите на военния съвет, управляващ Мианма, да не бъдат допускани събирания на едно място на петима и повече души. В много други градове на Мианма също се провеждат демонстрации срещу преврата, извършен на 1 февруари.

Превратът нанесе удар на крехкото развитие на демокрацията в Мианма след пет десетилетия на военно управление. Партията на Су Чжи убедително спечели парламентарните избори в страната ноември и се очакваше да сформира правителство за нов управленски мандат, но армията блокира работата на парламента и задържа Су Чжи и високопоставени членове на нейното правителство, припомня АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Диана

преди 3 години

Аз не мисля, че протестите ще имат успех пред военните...Може би трябва да се намеси ООН...Досега са убити 18 протестанта...Впечатляващо е, че военните са казали, че взимат властта само за една година...Нека обяснят на протестиращите и света защо смятат, че поведението им е правилно...За какво им е нужна тази една година - да окрадат страната ли? За какво имат нужда от една година - може би са започнали нещо, което искат да довършат?!...Какъв им е проблемът!

26

Диана

преди 3 години

И днес са убили хора там...Според мен, положението си е много сериозно - не мога да кажа, че съм компетентна за нещата в Азия, но си спомням как Пол Пот в Камбоджа се разправяше с несъгласните...Армията не са политици, те не знаят как да се справят с мирни протести защото просто не могат да говорят, убеждават - техният език е оръжието...Според мен, те се опасяват новата власт да не започне да руши и съсипе това, което те са постигнали и затова са решили да задържат властта още 1 год. ...

25

ПроСоТо

преди 3 години

и кво ся?Видеото с кълчещата се "мианмарка" с черните джипове зад нея,"извършващи преврата докато тя "тренира" и което видео събра чудни посещения,май НЕ свърши работа,а?..на къде върви светът?!....

fallback