fallback

Специални правомощия за ваксинираните и преболедувалите Ковид-19 ще има в Израел. Те ще получат т.нар. "зелен паспорт", с който да посещават наново отворените молове и фитнеси.

След като повече от 49 процента от населението на Израел получи поне една доза от ваксините срещу Ковид-19, властите решиха да вдигнат част от ограниченията в страната. Молове, фитнес зали и хотели отново посрещат посетители.

Oще по темата
Глътката въздух обаче дойде с условие. Отново откритите публични места могат да се посещават само от хора, които притежават така наречения "зелен пропуск". Това е официален документ, който се издава само на ваксинирани граждани и на такива, които са преболедували Ковид-19 и имат имунитет.

"Всеки, който има зелен пропуск ще може да ходи във фитнеса, в кино залите - ние ще ви предложим всичко това. Нека всички се ваксинират", призова премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

"Тази държава първа успя да прозре, че е безумно другите хора, които все още не са имунизирани, но имат вече изграден имунитет вследствия на прекараното заболяване, а той е по-добър от ваксинирането, да бъдат ограничавани. Много се надявам в Европа да бъде предприет същия подход", коментира имунологът проф. Андрей Чорбанов.

В подхода на Израел обаче остава отворен един въпрос - зеленият пропуск нарушава ли човешките права? Премиерът Бенямин Нетаняху призовава всички да се ваксинират, но според сайта на здравното министерство на Израел ваксините срещу Ковид-19 не са препоръчителни за цялото население.

И въпреки че голям брой хора не могат да получат ваксината поради причини отвъд личния им избор, отново в сайта на израелското министерство се посочва категорично:

"Зеленият пропуск е личен и се дава на всеки, който е ваксиниран за коронавирус, или се е възстановили от коронавирус. На този етап никой друг няма право на Зелена карта. Зеленият пропуск също така е с различна валидност за ваксинираните и преболедувалите. За имунизираните той влиза в сила една седмица след поставянето на втората доза от ваксината и е валиден 6 месеца. За преболедувалите Кови-19 периодът е по-кратък", уточнява се там.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Фашизо

преди 3 години

Историята се повтаря.

68

С.В.

преди 3 години

До епидемиолог. Гледате много некомпетентно на нещата. Първо, хората които не се ваксинират по нежелание или мед.причини.Не виждате ли че това се прави точно заради тях за да бъдат предпазени. Какво ли ще стане като тези неваксиниран хора се юенатпо моловете и фитнес залите Ще се разболеят за една човек с тежки здравословни проблем според вас е добре да се разболее от корона? Другото което явно не сте запознати е вече факт доказан от американски и шведски учени,че имунитетът е 9 месеца.

67

GGG

преди 3 години

И тука трябва да го направят така, даже и по-строги мерки за неандерталците.

fallback