Снимка: Pixabay
fallback

Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското месо, което населението потребява, а в същото време цените на свинското у нас са сред най-високите в Европейския съюз, сочи нов анализ на фондация "Интелиагро".

Oще по темата

Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на африканската чума по свинете, която унищожи 25% от популацията на свине в България само за една година, констатира анализът, цитиран от БНР.

Въпреки това и въпреки пандемията, която свива разходите на хората, вътрешният пазар остава силен и свинското месо остава любимо като заема 43 на сто от месната диета на населението.

Поради факта, че не може да произведе достатъчно, България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 000 000 евро. Внасяме основно от Испания, Германия и Франция. Според авторите на анализа, постигането на продоволствена независимост на страната по отношение на свинското месо теоретично би изисквало осигуряването на 1 милиард лева за инвестиции.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

До само някакви

преди 3 години

6 лева за това свинско само ако е на промоция с изтичаш срок на годност. Цената е 12-13 лева за килограм.Свинското беше 2,60 лева преди 1989, с не 4,50. Заплатите сега са бруто 4-5 пъти по-високи, при само 3-4 пъти по-висока нетна заплата, която е важната. Хайде пак смятай.

33

Само някакви

преди 3 години

Проценти нищо не значещи. Но ето малко факти. Днес си купих свински врат без кост за 6 лв. Това са 3 евро. Не сме виждали по евтино свинско дори в Германия. Там обаче видяхме свинско за 45 евро килото и много се чудихме как са я сложили тази цена след като масово е по 6 евро. А за справка 89 г свинско с кокал в БГ е било 4,50. Ако го сравним с врата, който купих днес е 50% за 30 години, без да отчитаме увеличението на заплатите 10 пъти

32

Анонимен

преди 3 години

Същото може да се каже с лекота за всички други продукти - хранителни, нехранителни, дрехи, лекарства и т.н. Има разбира се и две забележителни изключения - заплатите и пенсиите. Те не са сред най-високите...

fallback