Снимка: БГНЕС

Шестима души, участващи в телефонни измами, са задържани при съвместна операция в България и Румъния, съобщиха от Спецпрокуратурата на брифинг.

Един от тях е ръководител на групата, българин, криминално проявен, но неосъждан. Той активно е набирал и жертвите, и мулетата.

Престъпната схема е класическа - за съдействие за залавяне на измамници. Групата е действала от 2019 г.

Парите чрез мулета са превеждани първо в Румъния от България, а след това е ставало обратното, за да се затрудни разкриването на престъплението.

До момента доказаната щета е за над 150 хил. лева, както и морална, тъй като са се представяли за полицейски служители.

У нас задържаните са на територията на Перник и на София. Претърсени са 14 адреса, от които единият е в Румъния. Иззети са около 90 мобилни телефона и над 100 карти за тях, различни суми пари и злато.

Обажданията до български граждани са ставали от румънски мобилни карти, тъй като в Румъния има и анонимни карти.

Най-голямата сума, която са успели да измъкнат престъпниците, е около 30 хил. лева. Жертвите им са предимно възрастни хора. За момента има събрана информация за осем пострадали, но се очаква тепърва да станат още и да се обединят дела.

По досъдебното производство ще бъдат ангажирани всички контролни органи, включително за проверка на това дали жилищата на престъпниците са законно придобити.

"Те, смело мога да кажа, че упражняват професията измамник - не са трудово ангажирани, а очевидно водят начин на живот над средния за страната, живеят в луксозно обзаведени жилища и карат скъпи автомобили", коментира временният шеф на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

На брифинга стана ясно, че на територията на СДВР има извършени 200 телефонни измами през 2020 г., до момента от началото на 2020 г. са 17.

Има и случай сред тях на 11-годишно момиченце, което изхвърлило 3 хил. лева от тераса за измамниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase