Снимка: БГНЕС
fallback

Ръст на фалитите на фирми в България с 21% в сравнение с 2019-а. Това очакват икономически анализатори през следващата година

Последствията върху компаниите и увеличението на фалитите ще бъдат подобни на вълната от 2009-а, но с разликата, че Covid-19 засяга много повече държави.

Дългите забавяния на плащанията или големият брой клиенти, които не плащат навреме, може да доведат до несъстоятелност на компаниите, предаде БНР.

Прогнозите са за 35% увеличение на фирмената несъстоятелност в глобален мащаб и ефект на доминото след пандемията, прогнозират правни експерти, специализирани в сферата на междуфирмената задлъжнялост.

Рискът от фалити покрива почти всички сектори, особено транспорта, автомобилостроенето, туризма и луксозните стоки. Изключения правят само фармацията и IT-секторът, където има по-голяма стабилност.

Анализите сочат, че ако през 2019 година бизнесът е чакал средно 60 дни, за да получи плащане по реализирана сделка, то през 2020-а се очаква да се стигне до 66 дни, а през 2021 г.  - до 68 дни.

Това е срокът, в който реално се блокира оборотният капитал, което ограничава бизнеса да заделя повече ресурс за инвестиции, модернизация и развитие на нови продукти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 3 години

Да се преустройват на болници, погребални агенции, морги и т.н. - тва се търси сега.

16

Анонимен

преди 3 години

Еми, като измре бая народ о Земята реално няма да има нужда от толкова много стоки, отделно, че ще се обеднее масово.

15

юберашунгмахен

преди 3 години

излизането от тази МЕГА криза ще е поне 10г, ПОНЕЖЕ ще трябва да се пренастрои икономиката за да имаме конкурентен продукт а това е продукт който е по евтин от китайското производство, това означава неквалифициран НАЙ вреден труд за който ще впрегнат най нуждаещите се, ще се бачка яко , подготвяйте се за китайска система на трудови навици, 12 часа 6 дни в седмицата на минимална заплата и никакви КТ няма да ви помогнат , чака ви яко гърбене ако не искате тук, изхода в германия да храните мигранти

fallback