Снимка: БГНЕС
fallback

Над 500 души са били арестувани днес при демонстрации на опозицията в беларуската столица Минск и други беларуски градове, предаде Франс прес, като се позова на правозащитната организация "Вясна".

По време на днешните демонстрации срещу президента Александър Лукашенко, който бе преизбран през август с 80 процента от гласовете на избирателите, са задържани десетина журналисти.

От август насам беларуската опозиция всяка седмица организира демонстрации, които привличат всеки път десетки хиляди участници, припомня АФП. Лукашенко продължи репресиите над опозицията въпреки санкциите, наложени от Европейския съюз на него и десетки представители на беларуската власт.

След три месеца на протести Беларус изглежда е в задънена улица, предвид отказа на Лукашенко да се оттегли от властта, отбелязва агенцията.

Както всяка неделя през последните три месеца, хиляди демонстранти шестваха и днес в столицата на Беларус с настояване Лукашенко да отстъпи и да предаде властта на опозиционния водач Светлана Тихановска.

От Вилнюс Тихановска се зарече протестите срещу подправянето на резултатите от президентските избори на девети август да продължат.

За разлика от Лукашенко, който определи изборите в Съединените щати като "гавра с демокрацията", Тихановска ги нарече "истинска надпревара на идеи" и изрази надежда да се срещне с новоизбрания американски президент Джо Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

антисоросоид

преди 3 години

Браво ! най после една приятна новина с сутрешното ми кафе ! но само арест е малко ! Трябва бой и прекършване насороскитегендари

27

UA

преди 3 години

Живе Беларусь!

26

Анонимен

преди 3 години

а колко арестувани срещу макрон ?

fallback