Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция,  в която евродепутатите призоваха Турция незабавно да прекрати незаконните сондажи в Източното Средиземноморие, да се въздържа от нарушаване на гръцкото въздушно пространство и на гръцките и кипърските териториални води и да се дистанцира от националистичната подстрекателска реторика.

Като посочиха, че допълнителни санкции могат да бъдат избегнати единствено чрез диалог, евродепутатите призоваха Европейския съвет да има готовност да изготви списък с допълнителни ограничителни мерки, които да бъдат секторни и целенасочени.

Евродепутатите изразиха загриженост във връзка с продължаващия спор и свързания с него риск от по-нататъшна военна ескалация между държавите членки на ЕС и страна кандидатка за членство в ЕС.

Още по темата

В навечерието на извънредното заседание на Европейския съвет на 24 и 25 септември, посветен на опасната ескалация и ролята на Турция в Източното Средиземноморие, евродепутатите изразиха тяхната пълна солидарност с Гърция и Кипър.

Решение може да бъде намерено единствено чрез диалог, дипломация и преговори, заявиха евродепутатите и призоваха Турция активно да допринесе за спешно понижаване на напрежението, като оттегли военните си сили от региона.

През последните няколко месеца напрежението ескалира с увеличаването на турските проучвателни дейности за природен газ в района на територията на гръцката и кипърската изключителна икономическа зона. Междувременно гръцките и турски военни сили достигнаха статут на „повишена готовност“ и бяха изпратени военни кораби в зоната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase