Европейската комисия ще спира парите на корумпирани държави. Съществува ли обаче риск за България?

"ЕС няма бюджет вече 9 месеца за 2020 г., вече шест месеца няма отпуснати средства за икономическото справяне с пандемията. ЕС все още няма споразумение с Великобритания за Brexit, няма и споразумение с Китай", каза за "Денят ON AIR" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Според него още по време на преговорите на върха това е било едно от основните искания на "пестеливата четворка", а Нидерландия е била категорична в искането си една държава да има вето върху решенията на кого да бъдат отпускани средства и на кого - не.

"България и Румъния ще осъмнем с два мониторингови механизма - единият "де юре" не е прекратен, а новият ще е върху всички държави членки. Нещата се сгъстяват като проблеми. България определено е в списъка на евентуалните потърпевши", отбеляза Керемедчиев.

Той добави, че Борисов и България са единственият приятел на Турция в ЕС.

"България вместо да бъде използвана като вратата, през която да преминат преговорите, в момента е точно обратното - върху нас се оказва натиск за единна обща позиция. Франция е острието на тази атака към Турция, България ще бъде натисната да има по-твърда позиция към Турция", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър.

По думите му може да се стигне до вземане на решение за оказване на санкции срещу турски фирми, което пък може да доведе до отговор.

"Европейската народна партия (ЕНП) започна да пропуква своята защита към големите партии членки и започва да търси тънката линия. Това ще доведе до много повече критични доклади към България", смята Милен Керемедчиев.

Той посочи, че в речта на председателя на ЕК - Урсула фон дер Лайен, е имало повече думи, отколкото реалности.

"Европа бяга след събитията. ЕК и северните държави не могат да се справят със сериозната опозиция на Вишеградската четворка. Разделението и раздробяването ще продължи", прогнозира Керемедчиев.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 месеца

Западна Европа в момента се намира в периода на късната римска империя - тотален морален разпад ,деградация на всички ценности и процес на варварски нашествия !

18

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен 22

Това винаги ни е било слабост, не сме дипломатични и това е :) Бойко го разбирам, че иска да угоди на всички, но трябва да разбере че ние сме член на организация, която не харесва Турция на бай Ердо :) Ако си блокираме границата, Ердо ще изпадне в колапс, но не, ние го оставяме да диша, като налагаме вето в ЕС :))) Тролчета затова богославят Борисов, какво си мислите :))

17

Анонимен

преди 2 месеца

Ако от нас се иска да втвърдим позицията си спрямо Турция ,ние пък трябва да искаме ЕУ да е на наша страна я спора ни с Македония.Трябва да се научим да правим сделки.Това е.