Снимка: БГНЕС

"Не искам болестта ми да пречи на решенията, които взимам. Извинявам се на народа на Япония, че не успях да завърша пълния си мандат." Така премиерът на Япония Шиндзо Абе обяви, че подава оставка, след като по-рано днес се появиха спекулациите, че той ще се откаже от властта заради влошеното си здраве.

Още по темата
Той от години страда от улцерозен колит, възпалително заболяване на червата, но на пресконференцията днес обяви, че състоянието му се е влошило значително през последните месеци. Това обяснява и защо Абе толкова дълго не се появяваше в общественото пространство.

Шиндзо Абе стана най-дълго управлявалия премиер на Япония. Ала не за пръв път подава оставка заради състоянието си. През 2007 г. той изненадващо напусна по-ранен мандат заради хроничното състояние, с което се бори от юноша.

Зад гърба си Абе оставя години на стабилност и централизирана властова база, която позволява силни стимулиращи политики, които съживиха икономиката. Той също подобри отношенията на Япония със САЩ, като ухажваше президента Доналд Тръмп, най-често на голф игрището.

И все пак правителството му бе в центъра на скандал, включително и за умишлено унищожаване на публични досиета. А когато пандемията удари Япония, Абе отнесе вината за бавния си отговор срещу пандемията.

Шиндзо Абе трябваше да управлява до септември 2021 г. През последните седмици той посети болницата два пъти, което доведе и до притеснението и спекулациите, че ще подаде оставка и ще се откаже от мандата си.

До последно приближените му отричаха той да има намерение да се откаже от властта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase