Снимка: БГНЕС

Германия призова Гърция и Турция да разрешат чрез диалог спора си за енергийните ресурси в източната част на Средиземно море, предупреждавайки за риска от военна конфронтация, съобщава Ройтерс.

Германският външен министър Хайко Маас, който посети Атина и се очаква също така да посети Анкара по-късно днес, за да помогне за намаляване на напрежението между двете държавни, които са съюзници в НАТО, заяви, че Германия и нейните партньори от ЕС застават редом с членката на Европейския съюз - Гърция.

"Сегашната ситуация в Източното Средиземноморие е еквивалентна на игра с огъня", посочи Хайко Маас, след като се срещна с гръцкия си колега Никос Дендиас в Атина. "Всяка малка искра може да доведе до катастрофа", предупреди той.

Съюзници в НАТО Гърция и Турция категорично не са съгласни относно припокриващите се претенции за въглеводородни ресурси в източното Средиземноморие, основаващи се на противоречиви виждания за това докъде се простират континенталните им територии.

Още по темата

Напрежението се повиши, след като Турция разположи своя кораб за проучване "Оруч Рейс" във водите, за които претендира Анкара, но Атина определи този ход като незаконен.

В неделя Турция издаде указа, известен като Navtex, за удължаване на операциите на кораба до 27 август. След това Гърция издаде свой указа, че ще проведе военни учения в същия район - край гръцкия остров Крит, припомня БНР.

След като се срещна с Маас, Дендиас заяви, че Гърция иска да разговаря с Турция, но няма да го направи "под заплаха" и страната е готова да защити суверенните си права.

Никос Дендиас каза още, че спорът за Източното Средиземноморие не е само двустранен въпрос, а въпрос за целия Европейски съюз. "Засяга европейското семейство като цяло, засяга суверенните права на ЕС, неговата сигурност", посочи гръцкият външен министър.

Турският президент Реджеп Ердоган пък каза в понеделник, че флотът на Турция няма да отстъпи, тъй като Гърция "сее хаос" в източната част на Средиземно море.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase