Снимка: БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че е готов да се откаже от част от пълномощията си след промени в конституцията, предаде ДПА.

В опит да успокои протестите, избухнали след президентските избори миналата седмица, чиито резултати бяха оспорени, Лукашенко каза, че тази промяна няма да стане чрез натиск или чрез улични демонстрации.

Още по темата
"Нужна е нова конституция. Предложиха ми два варианта. Отхвърлих ги, защото се различават малко от сегашната. Работи се по трети. Елате, седнете и работете върху конституцията и ще я внесем на референдум. И ще предам правомощията си, съгласно конституцията. Но не под давление и не чрез улицата", каза той, цитиран от ТАСС.

Лукашенко внезапно прекъсна речта си в завода за камиони МЗКТ, когато група стачкуващи работници започна да скандира "Върви си!", се вижда на видео. Това е често използван лозунг от протестиращите след президентските избори, на които Лукашенко спечели шести пореден мандат.

Речта му бе заглушена от скандирането и преди да напусна подиума, Лукашенко каза: "Благодаря ви. Казах всичко. Сега можете да викате "Върви си!".

Демонстрантите в Беларус твърдят, че властите са манипулирали резултатите от изборите миналата седмица, за да осигурят на Лукашенко категорична победа с над 80 на сто от гласовете.

Според независимата медия Tut.by Лукашенко е казал в днешната си си изява: "Освен ако не ме убиете, нови избори няма да има", съобщава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase