Снимка: БГНЕС
fallback

Насилието от страна на полицаите към протестиращите в Беларус далеч не изплаши онези, които искат промяна. Всяка вечер по улиците има все повече и повече хора, които са готови да се изправят лице в лице с насилниците в името на едно - Александър Лукашенко да се откаже от властта.

В неделя млад 25-годишен мъж умира след като е задържан от полицията. Майката на Александър Викхор споделя, че момчето й, което имало сърдечни проблеми, е държано с часове в полицейския ван, а състоянието му се влошило. "Той е крешял, молил ги е за помощ... но те са го помислили за луд и са го откарали в психиатрична клиника", казва тя пред RFE/RL.

Хиляди протестиращи са били задържани от полицията от началото на протестите. Техните роднини се събират пред наказателните лагери, за да търсят информация за тях. В продължение на дни и майката на Александър го търси, а полицията отказва да й каже какво се е случило с него, докато не получава писмо. "В него ми съобщаваха, че Саша е в моргата", споделя тя.

I was thinking that the protest will decrease today. But no! After being shot and beaten last night, even more, people are showing up. The spontaneous rallies were taking place around Belarus, women initiated marches. Protest is fully decentralized, Hong Kong style pic.twitter.com/UqPcGo8mf8

— Franak Viačorka (@franakviacorka) August 12, 2020

За да избегнат съдбата на Александър, майките се опитват да спрат синовете си да отидат на протестите, пише коренспондентът на BBC в Минск Татяна Мелничук. През последните дни тя наблюдава протестите в Беларус от първо лице. Вижда как млади мъже се опитват да се скрият от полицията под прозореца й, чува виковете на протестиращите, които са по-силни дори и от полицейските гранати.

Близо 7000 души са арестувани. Дори и не трябва да си протестиращ, за да попаднеш в полицейския ван. Синът на приятел на Мелничук прекарва три дни в килия след като е арестуван случайно в деня преди изборите. Майката на Александър Викхор също твърди, че синът й не е протестирал, а е отивал да се види с приятелката си, когато е арестуван.

Според министъра на вътрешните работи на Беларус, мерките, които са взети, са адекватни, тъй като над 100 полицаи са били ранени, а 28 от тях се лекуват в болница. Той твърди, че граждани са опитвали да прегазят пътни полицаи, а служителите на реда са използвали оръжия за да ги спрат.

Хората в Беларус са ядосани - на властите, на полицията и най-вече - на Александър Лукашенко. Нитой в Минск не подкрепя действията на органите на реда. Те гледат изказванията на президента по телевизията, смеят се и се чудят, какво си мисли Лукашенко, че ще се случи от тук, нататък и как ще живее със себе си.

В Минск е трудно да се пътува. Някои метростанции са затворени, а служителите им обвиняват Лукашенко. Полицията вече е започнала да обикаля дори дворовете и парковете, арестувайки всеки, който може да хване. Прибират дори и тийнейджъри, които даже не протестират, а това допълнително разгневява беларусите. Видеа показват как те псуват и крещят от балконите си на полицията, настоявайки органите на реда да си тръгнат. В отговор полицията стреля с гумени куршуми по терасите.

Understanding leaving their home would be followed by detentions, Belarusians shout from their balconies. They ask Lukashenko to leave the power #Minsk #Belarus #belaruselections #Беларусь pic.twitter.com/KnaFs85d0J

— Geopolitika Consulting (@geopconsulting) August 12, 2020

И преди е имало репресии, но в много по-малък мащаб. Нивото на бруталност е стряскащо. Хората са арестувани от мъже, които са облечени изцяло в черно, с маски, без униформи или значки. Това се случва и с екипа на BBC.

По-възрастните хора се страхуват за бъдещето. Допълнителни санкции към Беларус биха повишили цените в страна, в която заплатите далеч не са високи. Те се притесняват и че могат да загубят работата си, ако работодателите им разберат, че подкрепят протестите. Но младите са безстрашни - те искат промяна, ала нямат ясен лидер.

Опозицията я няма. Част от нея е зад решетките, а онези, които са се измъкнали от лапите на полицията вече са напуснали страната за да спасят живота си. За това младите нямат ясни искания, нито политическа програма, само слогани: "Отивай си! Да живее Беларус! Освободете затворниците!" Самата Светлана Тихановская не бе лидер на опозицията, а майка, чийто пряк подход символизира желанието на хората за промяна. Но и тя си отиде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Стани да седна

преди 3 години

Дайте да свалим лошия Лукашенко. (Да може да дойдем ние, добрите американци на власт.)

65

Анонимен

преди 3 години

Бог да пази беларусите! Дано успеят да различат истинското зло и да не последват съдбата на Украйна.

64

Анонимен

преди 3 години

Вече никой не вярва на сорросоидните пасквили. Лукашенко е президент на Беларус, а Крим е руски. Свиквайте.

fallback