Снимка: БГНЕС
fallback

Трета поредна нощ продължиха протестите в Беларус след преизбирането на настоящия президент на страната Александър Лукашенко.

В столицата Минск стотици демонстранти издигнаха барикади, докато полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати. Целият център на столицата беше блокиран от спецчасти на полицията и други силови структури.

Силите на реда обискират дворове и входове на жилища, спират автомобили и задържат пътуващите в тях, носещи бяла гривна, превърнала се в символ на протестите.

Oще по темата
Същевременно министерството на външните работи на Беларус отхвърли международните критики за репресии на властите срещу масовите протести и нарече неприемливи изявленията на редица европейски политици, направени след изборите.

От министерството заявяват, че са готови за конструктивен диалог по темата с всички чуждестранни партньори и за предоставяне на конкретни факти, разкриващи действителната причина за събитията.

Европейският съюз заяви, че президентските избори в Беларус не са били "нито свободни, нито честни" и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие.

В декларация на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки, се настоява за прекратяване на насилието на протестите и за незабавно освобождаване на всички задържани.

Ситуацията в Беларус ще бъде обсъдена на неформална среща на външните министри на Европейския съюз на 27 и 28 август в Берлин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Безпартиен

преди 3 години

Някой, може да види индекса на човешко развитие и БВП на глава от населението в Беларус и тогава да плюе Лукашенко... И Стамболов са го наричали диктатор по време на управлението му. Лукашенко го наричат диктатор от Европа, защото не разпродаде държавата на безценица на Западни " Обръчи от фирми" като нас. В Беларус се създаде някаква средна класа, която тук я няма. За тоя руско-беларуски манталитет си трябва силна ръчичка, както и при нас.

55

Анонимен

преди 3 години

Ако в Беларус милиционерите се справяха толкова добре и с престъпниците, както с мирните граждани, държавата им щеше да е рай, ама силно се съмнявам. Най вероятно и там е като тук и престъпници управляват държавата, а Лукашенко е само кукла за бандитите както наш Бойко.

54

Питане

преди 3 години

До Анонимен 51А за какво да мечтаят? За фашисткото бъдеше като в Украйна? Те да не са луди! Вече им ядоха попарата през ВСВ с 634 изгорени села с всичките им жители. Те знаят че тяхното спасение и оцеляване е само на изток. Затова майданът в Белорусия няма да мине. Колкото и да пращат бригадите Азов от Украйна. Тъкмо ще ги понамалят.

fallback