fallback

В района на "Света София" в Истанбул има голямо струпване на хора, желаещи да присъстват на петъчната молитва в преустроения в джамия храм, съобщи телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Много от тях чакат от снощи с молитвените си килимчета. Голям брой граждани са пристигнали за събитието от различни краища на страната.

До 10 ч. хората не бяха пропускани към местата, обособени за извършването на намаза. За да стигнат до тези зони, те трябва да преминат през 11 контролни входни пункта. Там се проверява дали носят защитни маски и се измерва телесната им температура, предаде  БТА.

Oще по темата

По данни в турския печат вътре в сградата ще бъдат допуснати между 500 и 1000 души. В района около "Света София", при площад Султанахмед и около водохранилището Цистерна на базиликата са обособени пространства, където вярващите могат да се помолят. Отделени са и специални места за жените, които желаят да присъстват на днешния петъчен намаз.

По време на мюсюлманските богослужения християнските символи и изображения ще бъдат прикривани с бели завеси, наподобяващи корабни платна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

ЕЕМ

преди 3 години

Скоро Султан Ердоган ще възстанови и Халифата.

51

Анонимен

преди 3 години

Нека се помолят.Мнозина от тях ще приемат християнството.

50

Тъпанар

преди 3 години

Когато човек носи в сърцето си Бог, не му е необходим храм и посредник за да отдаде почит на този Бог.Когато политиката започне да използва религията или обратното, за осъществяване на определени цели, последствията никога не са добри...

fallback