Снимка: БГНЕС
fallback
Очаквам тази светиня на христянството и този шедьовър, музеят, базиликата "Света София" в Истанбул, да стане джамия. Това каза историкът проф. Христо Матанов в ефира на bTV. 
 
Той свята, че това намерение на Ердоган, за което се чака и решението на съда, е възможно да е удар към кмета на Истанбул, който не е член на партията на турския президент. 
 
Самият музей привлича много туристи, а в случай, че стане джамия, влизането там ще стане безплатно, обясни още историкът. 
Oще по темата
 
Матанов поясни, че другото притеснително нещо е, че ще трябва да се заличат фреските, което за джамия е недопустимо. 
 
В международен план Матанов смята, че Турция иска да покаже независимост. 
 
"Важно е как ще тръгнат отношенията с Русия - когато става дума за милиардни сделки за оръжия "Света София" колкото и да е велика, колкото и престижна като обект, не играе основна роля", каза още Матанов. 
 
По думите му България също няма да реагира на тази промяна, защото е важно да се запазят добрите отношения с Турция, която удържа бежанския натиск. 
 
Матанов вижда това като заличаване на наследството на Кемал Ататюрк, който и превръща базиликата в музей. 
 
Съществува предположение, че подписът му е фалшифициран. По думите на адвоката на фондация за опазване на историческите обекти подписът съдържа името Ататюрк, макар че през 1934 г. друг закон за фамилните имена е бил в сила. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Без коментар

преди 3 години

"Света София" е считана за "майката на всички църкви".Ако надделеят умните турци, няма да се месят в божиите дела. Имат си Синята джамия и още много други техни храмове. "Света София" не им трябва, тя е нещо друго.

28

Анонимен

преди 3 години

Византийците не са опазили най-големия си храм. Все едно някой на нас да ни иаже да върнем Св. Седмочислвници в предходното и предназначение. Не се занимавайте с божиите дела!

27

Анонимен

преди 3 години

Навремето, когато митрополити - сини партизани обявиха Максим Патриарх Български и Митрополит Софийски за свален, Симеон Сакскобургготски бързо-бързо възстанови статуквото, като след по-малко от два месеца отиде да се черкува в катедралния храм "Св. Александър Невски". Бойко Методиев Борисов, политическият наследник на Симеон, може да се опита да направи нещо подобно, като отиде на частно посещение в Истанбул и пред камерите на БНТ влезе в музея "Света София". Не се иска много, само характер.

fallback