Снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Майк Помпейо призова Турция да се откаже от плановете си да превръне на църквата-музей "Света София" в джамия, съобщи БНР. В отговор говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че "никой няма право да се изказва за нашите суверенни права с предупредителен тон".

Външното министерство в Анкара "с изумление" е приело изказването на американския държавен секретар. Турското външно ведомство изтъква, че въпросите, свързани със "Св. София4 са вътрешни работи на Турция като част от нейния суверенитет. В изявлението си Хами Аксой подчертава, че Турция опазва и се грижи за всички свои културни богатства без никаква дискриминация. 
Още по темата
 
По-рано вчера американският държавен секретар Майк Помпейо призова турското правителство да запази статута на "Света София" като музей "като пример за готовността ѝ да уважава религиозните традиции и разнообразната история на страната".
 
"САЩ смятат, че всяка промяна на статута на „Света София“ би ограничила наследството на тази забележителна сграда", каза държавният секретар на Съединените щати. 
 
Днес се очаква Държавният съвет в Анкара – върховната турска административна инстанция, да вземе лешение за статута на "Света София".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase