Снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Майк Помпейо призова Турция да се откаже от плановете си да превръне на църквата-музей "Света София" в джамия, съобщи БНР. В отговор говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че "никой няма право да се изказва за нашите суверенни права с предупредителен тон".

Външното министерство в Анкара "с изумление" е приело изказването на американския държавен секретар. Турското външно ведомство изтъква, че въпросите, свързани със "Св. София4 са вътрешни работи на Турция като част от нейния суверенитет. В изявлението си Хами Аксой подчертава, че Турция опазва и се грижи за всички свои културни богатства без никаква дискриминация. 
Още по темата
 
По-рано вчера американският държавен секретар Майк Помпейо призова турското правителство да запази статута на "Света София" като музей "като пример за готовността ѝ да уважава религиозните традиции и разнообразната история на страната".
 
"САЩ смятат, че всяка промяна на статута на „Света София“ би ограничила наследството на тази забележителна сграда", каза държавният секретар на Съединените щати. 
 
Днес се очаква Държавният съвет в Анкара – върховната турска административна инстанция, да вземе лешение за статута на "Света София".
 

Коментари Напиши коментар

15

emigrant

преди 1 година

И в същия момент настояват,че трябва да ги приемат в Европейския Съюз?! Направят ли това,да им се каже ясно и на висок глас,че са едни своеволни джегали и че ще трябва да чакат поне още 3 столетия докато на някой му мине на ум,че могат да имат нещо общо с Европа!!

14

vlady

преди 1 година

Редно е за случая да бъде сезиран архиепископ Сахак Машалян.

13

Warning about

преди 1 година

Dnes 2.02.2020 Вижте по телевизиите предаване с изказване на Вселенския Патриарх /Византииския патриарх/и репортажи от вътре на сградата Света София/древна база на военно терористичната мафия маскирана като Джамия с четири мощни предаватели/минарета/Вижте се силно раздразнен ОСтър гневен масов убиец облъчван от резониращи надписи на арабски и спец раз техника вкл дигитално холограмно видео сканираща.Извънземния се вижда въпреки генераторите за невидимост на колана и шапката..