Снимка: БГНЕС
fallback

Експертите предупреждават, че Илсямска държава се прегрупира и се опитва да завладее територии, за да възобнови своите терористични операции. Нестабилната политическа и икономическа ситуация в Близкия изток създаде възможност на Ислямска държава да се прегрупира в Сирия и Ирак. Това каза Христо Петров, журналист, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В ситуацията на пандемия Ислямска държава прегрупира и финансовите си ресурси. Тя много усилено прехвърля своите авоари в криптовалути. Говорим за 350 млн. долара. Така Ислямска държава финансира терористичните си операции", допълни Петров

Той коментира, че ако този финансов ресурс не бъде конфискуван, той ще бъде използване за терористични действия.

"Ислямска държава претърпя огромни териториални поражения в Сирия. Поради това тя промени подхода си и се изтегли към други конфликти. Тя се възражда по друг начин и нейните територии се увеличават", смята журналистът.

Петров отбеляза, че в момента в Сирия 65% от териториите се контролират от правителствените сили на президента Башар Асад, а 25% са под контрола на кюрдските части, които са подкрепяни от САЩ.

"Около 86% от населението е доведено до тотална бедност. 500 хил. деца не посещават училище. Във финансово измерение войната доведе до огромни загуби. Военните разходи бяха увеличени за сметка на социалните разходи", даде за пример той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Щирлиц

преди 3 години

Значи е време западът да налее още пари в идил.Нищо ново.

8

Изтъркана новина

преди 3 години

Идил се прегрупира за кой път?Нали вече му пяха опелото и там останаха само наемниците на американците - да пречат на Сириййсия народ да да си оправи държавата и да охраняват каражбите на петрол от работодателя си.

7

Анонимен

преди 3 години

Модата на корона вируса отминава време е да се върне тероризма. Все пак новините трябва да живеят

fallback