Снимка: БГНЕС

Преливане на кръвна плазма от пациенти, излекувани от COVID-19, на такива, които в момента са болни и са в тежко състояние - ефикасността на този процес се следи изключително внимателно от лекарите по света и у нас. Във ВМА лечението вече бе приложено на двама пациенти. Но как работи новият метод?

"Разчитайки на антителата в плазмата, която се прелива на пациенти, се очаква да се неутрализира вируса и да се стигне до неговото елиминиране, включително до пълно изчистване на кръвта на пациентите, обясни д-р Иван Тонев, хематолог в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, пред БНТ.

Резултатите от метода все още са в процес на проучване. На този етап лечението остава експериментално.

Много важно е да се знае каква е концентрацията на антитела в кръвта на преболедувалия пациент, както и какво е количеството плазма. Все още се уточняват какви са необходимите дози антитела, за да се повлияят пациентите, допълни д-р Тонев.

За да стане донор, човек трябва да бъде преболедувал коронавирус и не трябва да има съпътстващи заболянивания, категоричен е хематологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase