Снимка: БГНЕС

ЕС отпусна 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията от коронавирус. Това е най-големият спасителен пакет в историята на Общността. Много учени и историци отбелязаха, че кризата с Ковид-19 е била предизвестена.

"Всеки се пита какво ще се случи след пандемията от коронавирус, а почти всички влизаме в теорията на конспирацията. Аз съм изкушена от това, че дълго време се занимавах с история и международни отношения. Зная, че човечеството през вековете винаги е преживявало някакви предизвикателства, които на първо място са военните конфликти, а на второ място - болестите", каза историкът и специалист по геополитика проф. Нина Дюлгерова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира, че на трето място, въз основа на двата компонента, е преструктуриране на политическото пространство.

"Може да се каже, че през тези няколко месеца се търсят варианти за бъдещето. Това, което аз наблюдавам и което най-вероятно ще бъде тенденция след преодоляване на коронавируса, е свързано с парадокса. Също така се засилва държавността. Всяка една държава, независимо дали в Европа или на други континенти, има усилване на държавността в името на здравето на хората, засилване на контрола на всички процеси, които са вътре във всяка една политическа единица. Второто нещо, което е част от историческите процеси, виждат се реално границите на всяка една държава - по начина, по който тя се защита, по начина, по който се издигат преградите преди и по време на миграционния поток", посочи още проф. Дюлгерова.

Тя коментира, че третият момент е, че всеки един управляващ елит ще трябва да търси вътре в самата държава ресурси - както в икономически, така и в здравен и политически аспект по какъв начин да се използват резервите на всяка една политическа единица.

"Основен момент, който се наблюдава и бих казала, че всички сме жертва на този процес, това е, че почти насила ни вкарват във виртуалното пространство. Не трябва да забравяме, че най-важното нещо е, че ние сме част от природата, а не от техниката, което означава, че виртуалното пространство трябва да бъде помощен елемент, а не основният момент от нашия живот", категорична е проф. Дюлгерова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase