Снимка: БГНЕС
fallback

Таджикските депутати приеха днес закон, който забранява на гражданите да регистрират деца със славянско окончание на фамилното име: -ов, -ев, -ева и други, предаде ТАСС, цитиран от БНР.

Oще по темата

Правосъдният министър Музафар Ашурион уточни, че забраната не засяга тези, които вече имат такива фамилии, както и представители на националните малцинства.

Основната цел на законопроекта, който трябва да бъде приет и от горната камара на парламента, и да бъде подписан от президента, е децата да бъдат кръщавани в съответствие със списък с национални таджикски имена.

Сред първите, които подеха тази инициатива с имената в Таджикистан, бе именно президентът Емомали Рахмон, който смени фамилното си име през 2007 г. Преди това то бе Рахмонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

, (нерегистриран)

преди 3 години

Името не прави нищо. Кой както иска тва да прави. Турците имат една поговорка. Зормен гюзелик олмаз. В превод. Насила хубост не става. Българи, турци, най добре една религия, една вяра и то мюсюлманска. Те са мнозинство, а и след като пораснат сами се оправят в живота. Строители са и са си ок. Не чакат от никого нищо. За тях сега стана хубаво. Работохолици, а при капитализма станаха от 30 г някои капиталисти, единни са, вземат ги на работа, а българина аут. А и много смесени бракове. Много знаеш

81

EEM

преди 3 години

До коментар 98Ако Османската империя беше забранила българските имена преди 600 години нямаше да го има проблема в главата ти.

80

до 91

преди 3 години

"че планинските таджики от Памир са многи сходни с българите.Те не са се смесвани с тюрко монголите,както в другите части на Таджикистан,имат нашите физически белези,абсолютно еднакви носии,шевици ,СХОДНИ думи,много прилики антропологически" Съгласен съм. Българската думичка *** ,таджикска думичка К ер.Таджиците гастарбайтери и българите гастарбайтери са.Таджиците много *** и...

fallback