Снимка: БГНЕС

Очакваните загуби за авиосектора, причинени от пандемията от коронавирус, могат да нараснат до 314 млрд.
долара или с 25 процента над прогнозираното по-рано. Това съобщи днес Международната асоциация за въздушен
транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от Ройтерс и БТА.

Още по темата

Прогнозата от 24 март бе за загуби от 252 млрд. д. при спад с 55 процента на приходите от пътници през 2020 година спрямо миналата година.

Трафикът, измерен в километри, пропътувани от пътниците, вероятно ще се свие с 48 процента тази година спрямо очакваните по-рано 38 процента.

Възстановяването обаче ще бъде по-бавно, а кризата - по-дълбока от очакваното преди месец, посочи генералният директор на МАВТ Александър дьо Жуниак в интервю.

Пандемията на практика парализира въздушния транспорт, много авиокомпании спряха от движение самолетите си и не се знае кога ограниченията ще бъдат смекчени.

МАВТ очаква първо отново да бъдат възобновени вътрешните връзки, а след това и международните, както това стана в Китай.

Организацията разработва тристепенен план за стимулиране на доверието на пътниците в летенето, възстановяване на доверието на правителствата и получаване на одобрение от здравните власти.

По думите на Дьо Жуниак възстановяването на доверието отчасти ще зависи от мерките за контрол и тестване, които ще бъдат прилагани, както и от наличността на специално оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase