Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банките ще изиграят положителна роля в сегашната ситуация. Те са по-добре капитализирани спрямо предишната криза, а клиентите са по-предпазливи в задлъжняването, натрупани са буфери, както в банките, така и в клиентите. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Светът ще бъде различен след края на пандемията, влизаме в рецесия. Очакват се насоки за обявяване на мораториум за плащане на вноски по кредити, като това е едно от нещата, които могат да помогнат сега. Разбира се, всеки клиент е различен и ще се работи по отделно“, обясни Хампарцумян.

По неговите думи оценката на риска е затруднена, но това е част от работата на банките и те ще се справят. Банките ще започнат да търсят нови бизнес модели. Понякога действията на банките пазят клиентите от самите себе си, смята банкерът.

И все пак има надежда. В момента, в който кризата бъде преодоляна, трябва да сме готови за следващия период на растеж, допълни експертът. За съжаление България не е член на еврозоната, но страната има достатъчно банки, чиито компании майки са от еврозоната и това ще има своето положително влияние. Не трябва обаче да забравяме целта си да станем член на еврозоната, посочи Левон Хампарцумян.

По отношение на валутния борд той коментира, че това е вид котва, която дава определени преимущества при планирането, но тя действа проциклично. „Няма да разхвърляме пари от хеликоптер, защото нямаме печатница в мазето“, каза още банкерът.

Целия разговор вижте по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase