Снимка: БГНЕС
fallback

Четири деситилетия след края на режима на Франсиско Франко, правителството на Испания призна, че продължава да плаща бонуси на 115 полицаи, които са получили медали в един от тъмните периоди в историята на страната. Един от тях многократно е бил обвиняван в измъчване на хора.

Признанието дойде след като бе зададен въпрос към парламента за повишаване на възнаграждението на онези полицаи, които биват награждавани. Тъй като всеки медал дава бонус към пенсията от 15%, парламента бе запитан  колко пенсионирани офицери са били отличени преди 1979 г. и като такива получават надвишени пенсии от испанското правителство.

Броят им се оказа 115.

Отговорът на правителството бе дълъг едва 6 изречения, които не разкриват нищо - нито имената, нито колко големи са пенсиите на тези полицаи, нито защо са наградени, пишат от The Guardian.

"Това е неприемливо. Единственото им постижение е било да нарушават човешките права", каза испанският политик Джон Иняриту. Именно той изпраща въпроса към правителството.

Едно от имената обаче е ясно на всички - Антонио Гонзалес Пачеко, чиито медали увеличават пенсията му с 50%, въпреки че той се превръща в символ на бруталността на режима на Франко.

Пачеко бил наричан Били Хлапето заради навика си да върти пистолета на пръста си. Той пребивал и измъчвал политически активисти. Изправял се е и пред съда заради това. Сред жертвите му е и бременна жена.

Обвиненията срещу него са повдигнати през 2013 година от аржентински съдия, който търси извършители на военни престъпления по време на диктаторските режими. Испания обаче отказва да го ексрадира. А по време на последните парламентарни избори, социалистите обещават, че медалите и високата пенсия на полицая ще бъдат отнети. И въпреки че тялото на Франсиско Франко бе махнато от мавзолея на Падналите герои, то веднага щом взеха властта, депутатите се отказаха от обещанията си да отнемат бонусите на военните престъпници.

Иняриту обаче е категоричен, че ще продължи да задава въпроси на правителсвото, защото "в нормална европейска държава никой, който е нарушавал човешките правила, не би трябвало да има титли".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Българин

преди 4 години

Така трябва.Кавалерите на ордени, сражавали се срещу комунистите, които са избивали невинни хора и свещеници, заслужават високи пенсии. Ако не бяха те, сега Испания щеше да е на нивото на България!

20

Реалист

преди 4 години

Франкизмът е най-голямата трагедия за Испания.

19

Поп Грую

преди 4 години

Вирусът хубавичко ще ги накаже. Италия, люлката на фашизма, рони кървави сълзи. Забавя, но не прощава...

fallback