Снимка: БГНЕС
fallback

Австрийско-унгарската граница беше отворена снощи в посока България, за да бъдат пропуснати автомобили и автобуси на наши сънародници и граждани на Румъния.

По информация на посолството ни в Будапеща заради голямия брой на превозните средства и извършваните проверки, придвижването става бавно.

30-километрова опашка се образува на вход от Австрия към Унгария, след като страната затвори границите си за пътници като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Екатерина Захариева два пъти разговаря с унгарския си колега Петер Сиярто - на 16 и 17 март, и получи уверение, че българските автомобили и автобуси ще бъдат пропуснати. Ще бъде осигурен кортеж през Унгария и Румъния, за да могат нашите сънародници да се приберат.

47 наши сънародници, които се оказаха блокирани в Мароко заради мерките, предприети от местните власти във връзка с разпространението на коронавируса, излетяха снощи с полет от Казабланка за Истанбул.

Извозването им стана възможно благодарение на усилията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която вчера разговаря по телефона с колегите си от Турция и Мароко - Мевлют Чавушоглу и Насер Бурита.

Генералното ни консулство в Одрин е информирано за маршрута на прибиране на сънародниците и ще окаже съдействие при преминаването им през турско-българската граница. На територията на България те ще бъдат поети от автобус, нает от туроператора, организирал пътуването им в Мароко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 4 години

Гледам ги тези и си мисля - все към лошя Запад ходят, а през Унгария минават само транзитно, никой не иска в Орбановия рай освен разни интернет войни със съмнителни намерения.

9

Илон Мъск

преди 4 години

И аз си отложих пътуването до Марс.

8

Анонимен

преди 4 години

Пак Турция ни помага. Дайте и ние да помогнем нещо на Турция...

fallback