Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предостави финансова подкрепа от 80 милиона евро за развитие и производство на ваксина против коронавируса на германската фирма "Кюрвак". Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел проведоха видеоконференция с ръководството на компанията.

Още по темата

Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, който се разглежда от Европейската инвестиционна банка, предаде БНР.

Гаранцията се осигурява чрез механизма за финансиране на  иновации и проучвания в областта на инфекциозните болести, която е част от програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".

Според "Политико", който пък цитира "Ди Велт", администрацията на американския президент Доналд Тръмп е предложила "голяма сума пари", за да се сдобие с ексклузивен достъп до ваксината. Според изданието е бил направен опит компанията да бъде накарана да премести крилото си за изследване в Съединените щати и да разработи ваксината само за тях.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase