Снимка: БГНЕС

62% от европейците подкрепят пълната забрана на кратките полети, показва проучване на European Investment Bank проведено сред 28088 души от 28 държави. 72% са категорични, че подкрепят въглеродна такса върху самолетните билети. Тези цифри се дължат на вредата, която самолетите нанасят върху околната среда и нарастващото притеснение от глобалното затопляне.

Проучването, проведено между септември и октомври 2019 г., не дава специфична дължина на полетите, които трябва да бъдат забранени, посочват от Independent.

Авиацията е най-големият източник на въглеродни емисии. До 2020 г. те са 70% по-високи от тези през 2005 г. Експертите предполагат, че вредните газове могат да скочат до 300-700% до 2050 г. Само в Европа, емисиите скачат всяка година, като днес те вече са 3% от всички емисии на Европейския съюз. Но желанието на хората да пътуват се увеличава - а с това скачат и процентите.

Страни, като Нидерландия и Испания, вече обмислят за въвеждането на такси върху полетите за да накарат авио компании да платят заради замърсяването, което причиняват. Сега, всички авиолинии са регулирани от ETS - система, създадена за да намали емисиите. Тя налага "лимит на емисиите", които дадена авиокомпания може да изпуска. Ала тези "кредити" не се заплащат.

Миналата седмица Полша предложи отмяна на безплатните "кредити" на Европейския съюз. Това ще принуди компаниите да купуват разрешения за замърсяване. Седем държави подкрепят предложението, което ще доведе до по-високи цени на самолетните билети и ще увеличи разходите на авиолиниите. А те вече са изправени пред много предизвикателства заради коронавируса.

Някои компании започнаха доброволно да плащат за въглеродните си емисии, въпреки че не е ясно, дали Европейският съюз ще приеме този метод.

Проучването още показва, че 91% от европейците искат децата им да учат за глобалното затопляне и рециклирането в училище. 85% подкрепят забраната за употреба на пластмаса за еднократна употреба. 59% искат по-високи цени за храните, които имат висок въглероден отпечатък, като червено месо и такива, които са доставяни на големи разстояния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase