Реджеп Ердоган. Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Турският президент прикани всички държави от ЕС начело с Гърция да се придържат към Конвенцията за правата на човека и да се отнасят с уважение към мигрантите, предаде Анадолската агенция.

Това изказване Реджеп Ердоган направи по повод на събитията на турско-гръцката граница, където гръцките сили използват сълзотворен газ и други средства, за да отблъснат масови опити на мигранти да влязат в страната.

Oще по темата

Ердоган напомни, че Сирия е приела гръцки бежанци, след като страната им е била окупирана от нацистка Германия през Втората световна война, и показа снимка от вестник, свидетелстваща за приема, който гърците са получили.

"Може едно от децата на тази снимка, едно от гръцките момичета и момчета, на които се раздават храна и облекло, да е дядо или баба на Мицотакис", посочи той, визирайки гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

"Гърците не бива да забравят, че някой ден те също може да изпаднат в нужда от такъв вид съчувствие", каза турският лидер.

В изказването си пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган заяви още, че досега Турция е похарчила 40 милиарда долара за нуждите на сирийските бежанци и ако се налага, ще изхарчи още толкова.

"Ако европейските страни искат да разрешат този проблем, то те трябва да подкрепят нашите решения за Сирия", добави Ердоган, цитиран от ТАСС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

пущиняк

преди 4 години

половината гръцки острови, а до турските курорти за "бежанците" достъпа е отрязан- защо ли?!

87

пущиняк

преди 4 години

Тоя да говори за права на човека!!! Те, че турците са си големи лицемери е ясно, ама това вече гони върха! Вчера гледах едни клипове, в които редовни турски военнослужещи обезглавяват ПЛЕНЕНИ кюрдски бунтовници! В цялата провинция Идлиб, където се водят бойните действия, преди войната са живели около 1млн.д. Сега със сигурност не са и наполовина. Откъде ще се вземат толкова сирийски бежанци- не е ясно! Султана лъже ли, та лъже. С тези "бежанци" една от целите му беше да съсипе туризма на...

86

*@*

преди 4 години

......трето поколение турчин отива на доктор в германияЖали се , не може да спи..апетит няма..Доктора го прегледал...физиологически всичко му е наред!!!Комшуто пита..дай церДоктора му вика..всяка сутрин...се мажи с ....л@-на..Изпълнява....комшуто...След месец отива щастлив..да благодари..Докторе...от какво бях болен???--- от....носталгия , казал немеца..

fallback