Снимка: БГНЕС
fallback

Жертвите на коронавируса в Европа станаха три, след като почина още един италианец. Двата смъртни случая в Северна Италия са първите с европейски граждани, тъй като починалият преди това във Франция беше китайски турист, предава БНР.

Броят на заразените с коронавируса в Италия надвиши 50 души, съобщиха властите в провинция Ломбардия.

Починалите са 78-годишен мъж от Падуа, област Венето и 75-годишна жена от Казалпусторленго, област Ломбардия.

Направените им изследвания, както и на смятаните за заразени над 30 души в двете области се проверяват в Националния институт по инфекциозни заболявания „Ладзаро Спаланцани” в Рим, където през последните дни са приети нови пациенти със съмнения за коронавирус.

Oще по темата

Стана известно, че са оздравели един италианец и китайски гражданин.

В област Ломбардия местната управа посъветва гражданите на селището Кодоньо край град Лоди, където вчера бе приет 38-годишен мъж в тежко състояние, да стоят по домовете си.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца и областния управител на Ломбардия Атилио Фонтана подписаха заповед за забрана на обществени изяви, на спортни събития, на училищни занимания, на работни дейности и за спиране на обществения транспорт в 10 селища от провинцията на град Лоди, който е на около 30 км от Милано.

Премиерът Джузепе Конте свика извънредна среща със здравните власти, а над 50 хиляди души в десетки градове в Северна Италия бяха призовани от властите да останат по домовете си.

Като мярка за недопускане на разпространението на болестта в 10 града в Северна Италия бяха затворени барове, училища, детски градини, спортни обекти и магазини.

Здравното министерство съветва италианците да мият добре ръцете си и да не пият антивирусни лекарства без лекарско предписание.

Броят на новите случаи на коронавирус намалява в Китай, но се увеличава по света, сочат последните данни. Броят на заразените в Южна Корея са удвои само за ден и те са вече 433. 229 нови пациенти бяха регистрирани, повечето от тях от християнска секта, а компанията Самсунг затвори цял завод заради един заболял служител.

Коронавирусът се разпространява бързо и в Близкия изток - Иран съобщи за 5-та жертва на болестта и 10 нови случая, с което броят на заразените там стана 28.

Междувременно Китай съобщи за 400 нови случая на вируса в континенталната част на страната. Това е по-малко в сравнение с близо 900-те регистрирани случая предишния ден, отбелязва "Ройтерс". Общо потвърдения брой на заразени в Китай е над 76 хиляди. Починалите са над 2300.

Оказва се, че инкубационният период на вируса е двойно по-дълъг -  възрастен мъж от Хубей е проявил симптоми след 27 дни, а Световната здравна организация насочи вниманието си към Африка, където здравните системи са по-слаби и по-уязвими.

Времето, в което ще може да се овладее разпространението на епидемията, все повече намалява, предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 4 години

Ако някой ти се струва болен пред хирата го набеди и се пази!

66

Анонимен

преди 4 години

До 91:Ох дано, това е единствения ни шанс да се избавим от Боко и Герб. Стискам палци...

65

Анонимен

преди 4 години

До 99:Е да де, ама медийте трябва да всяват паника 24/7.Как така ти ще се събудиш в Неделя с усмивка и да се радваш на птичките, пчеличките и т.н ... трябва да ни заливат с пумия постоянно за да сме нещастниСамо на балканите е така, тв и медии ме показват всяка свада, катастрофа и глупост... правете си изводи защо и как

fallback