fallback

Едва ли някога напълно ще разберем за какво американските тайни служби са използвали устройствата на компанията "Крипто", която са купили през миналия век. Все още е рано да го определяме като "аферата на века", зависи какво ще разкрие разследването. Темата коментира проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и интернет", в предаването "бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът коментира темата, след като беше публикувано разследване на Washington Post и ZTE по случая. В него медиите твърдят, че ЦРУ, съвместно с ФРГ, са осъществили шпионската операция на века и са получили достъп до секретна кореспонденция на 120 страни в продължение на повече от 50 години.

Димитров добави, че компанията "Крипто" е била приемана за един от най-сигурните производители на устройства за криптиране на информация. За момента няма доказателства за неправномерни послушвания.

"Засега няма реакции на правителства и засегнати компании. Факт е, че някои държави не са се доверявали на тези устройства, други са ги използвали".

Димитров отбеляза, че подобна статистика за България не е правена, но страната ни е купувала устройства от компанията.

"Ако се докаже, че е било налице вмешателство, могат да се активират сложни правни инструменти - от наказателна отговорност до международни санкции", каза Димитров.

Той обаче изтъкна факта, че това е много трудно доказуемо в сферата на информационните технологии.

Той смята, че изборът на швейцарската компания се основава на особеностите при законодателството там, както и престижа на страната по отношение на крипто бизнесите.

"Дали имиджът на Швейцария ще бъде засегнат зависи от това какво ще покаже резследването и какви факти ще се изнесат", отбеляза Димитров.
 

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 години

САЩ така са стиснали за гушата даже и съюзниците си, че едва ли някоя държава ще се реши да протестира, че САЩ 50 години са ги подслушвали.

8

Анонимен

преди 4 години

а какво общо има картинката на ДАК 100 с тази фирма крипто...купувайте биткойни че да видите и вие малко хубаво след някоя др година.

7

Анонимен

преди 4 години

Да припомня на незнаещите. В мътните години след прехода на нашето разузнаване бе подарен факс от САЩ. След известно време се установи,че в него има части, които не е известно за какво служат. В пресата тогава направо се писа,че факсът е изпращал копие от материалите другаде. Приблизително тогава в телефонната централа на голям софийски хотел бяха открити компоненти, които нямаха никаква връзка с нея.

fallback