Снимка: БГНЕС
fallback

Група експерти съветват Япония да се отърве от радиоактивната вода в ядрената електроцентрала Фукушима, като я излее в Тихия океан. Този ход може да доведе до притеснение в съседните държави.

Вариантите, които експертите дават на правителството са два - да излеят водата в океана или да я оставят да се изпари. Позовавайки се на стари практики, те препоръчват първото, а правителството най-вероятно ще приеме препоръката.

Натрупването на замърсена вода във Фукушима беше пречка за почистването на авариралата централа, което може да продължи още десетилетия. Напрежението е голямо, тъй като тази година в Япония ще се проведат Олимпийските игри, а някои от събитията са само на 60 км от централата.

След аварията Южна Корея забрани вноса на риба от района на аварията, а миналата година посланникът на Япония бе повикан от правителството за да обясни как страната му ще се справи с натрупалата се вода. Очаква се атлетите, които идват от Южна Корея, да си носят своя собствена храна и детектори за радиация.

След аварията от "Tepco" събират водата, която се използва за охлаждане на авариралия реактор след цунамито през 2011 г., в контейнери. Мястото за съхранението й обаче ще свърши до 2022 г. Системата за филтрация на "Tepco" досега не е успяла да премахне всички опасни вещества от водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Наполеон Бонапарт

преди 4 години

До DeutschlandПърво нищо велико няма в една окупирана държава от пенсионери и бежанци с територия колкото Полша и с грозен и безмислен език, говорен само в Лихтенщайн. ''Умните" бюргери плащат най-скъпия ток в Европа и внасят ток от Франция. Тока във Франция е най-евтиния в съюза. Ядрената енергетика е сигурна, безопасна и екологична ако се спазват всички нужни мерки. Vive la France, най-великата нация на планетата и център на цивилизацията!

51

Deutschland

преди 4 години

Германия затова си затваря електроцентралите. Затова Германия е велика държава. Изчислили са хората, че рисковете са по-големи от ползите. Евтино било, сигурно било, но да пази Бог ако стане авария и изтече радиация. Замърсяването остава за хилядолетия, да не говорим за човешките, материалните и финансовите щети. А какво правим с ядрените отпадъци? Още не е измислено къде да се складират за милиони години напред, така че хората да нямат досег до тях, да не замърсят подпочвените води и т.н.

50

Пиян - залян

преди 4 години

От Италия *** и автоморгата , а с тази вода може да напълним яз. Студена ! Така или иначе герберастите направиха страната то***летна....

fallback