Снимка: Pixabay

САЩ са преразгледали позицията си в преговорите за подялба на военните разходи с Южна Корея, отказвайки се от искането си за петкратно увеличение на участието на Сеул, съобщи южнокорейският в. "Чосон илбо", цитиран от ТАСС.

Според вестника, който се позовава на дипломатически източник, страните са започнали да сближават позициите си и сега обсъждат не голямо увеличение на внасяната от Южна Корея сума за издръжка на американския военен контингент в страната. Дипломатът е казал, че окончателно споразумение е възможно да бъде сключено през февруари 2020 г. Според него американската страна е стигнала до заключение, че исканото увеличение до почти 5 млрд. долара е прекалено и сега се обсъжда повишение от 10 до 20 процента, както и увеличаване на покупките на американско въоръжение от Южна Корея, пише БТА.

С идването си на власт президентът на САЩ Доналд Тръмп започна да настоява за увеличаване на вноската на Сеул за издръжката на американския контингент. През 2019 г. южнокорейските разходи за обща отбрана бяха повишени с 8,2 процента на 915 млн. долара. През ноември Вашингтон поиска от Сеул да увеличи дела си почти петкратно - на 4,7 млрд. долара. Оттогава двете страни преговаряха няколко пъти, но не успяха да сключат споразумение.

Американски войници в Южна Корея има от времето на Корейската война (1950-1953). Условията за присъствието им са уредени от подписано на 26 януари 1950 г. от двете страни споразумение за помощ за взаимна отбрана. Понастоящем в южната част на Корейския полуостров има 28 500 американски военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase