Снимка: архив Reuters
fallback

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че България може да замени лева с евро на 1 януари 2023 г.

В ефира на "Дарик радио" той уточни, че страната не е подала официално документ за кандидатстване, за да бъде приета в механизма ERM II, така наречената чакалня на еврозоната.

Oще по темата

"Няма да кандидатстваме, преди да сме сигурни, че ще ни приемат. Репутационните щети иначе могат да бъдат много големи", коментира финансовият министър.

Горанов за пореден път обяви, че е напълно реалистично до края на април, че дори и по-рано, България да влезе в чакалнята. По думите му заради валутния борд страната няма смисъл да стои в чакалнята и един ден, но ще ѝ се наложи да спази срокът преди да бъде въведено еврото, който е около 2-3 години.

"Ако през април 2020 г. попаднем в механизма ЕРМ 2, то тогава на 1 януари 2023 г. е реалистично да приемем еврото", допълни финансовият министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

190

РУМЪНЕЦА

преди 4 години

Някой писа за Румънците, дето вдигат пенсиите с 40%..Да, но това означава, че реално заплатите са се повишили и има повече приходи в осигурителната система. Означава и по-добра демография. А заплати се повишават, когато има РЕАЛНА икономика с ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ (т.е. сектори с висока печалба - IT, нови технологии, автомобилостроене, индустрия..). Е при нас всичко е лека промишленост, като текстил например където печалбата е малка и се конкурираме с Азия + аутсорсинг и ниски EU субсидии..

189

РЕФЕРЕНДУМ

преди 4 години

За приемането на Еврото РеферендуМ НЯМА ДА ИМА!-Баницата вече е поедлена - т.е. изхарчването на резерва, които крепи борда (разпределение на няколко милиарда лв!)-След това започваме да плащаме за спасяване на Гърция, Италия, Португалия и Испания и т.н.(до 10% от БВП)- т.е десятък от всичкия ни труд!-БНБ вече е подчинена на ЕЦБ, т.е. ЕЦБ решава къде да дава пари, от къде да взема и кой да спасява. Т.е. 2-3 год. ще е добре докато се изхарчат (окрадат) милиардите и после.. ЖАЛНА НИ МАЙКА!!!

188

Анонимен

преди 4 години

Този си мисли,че казва нещо ново за да отклони вниманието от проблемите и кризата.Още не сме в чакалнята и шенген.Защо ни е Еврото щом си толкова елбапин виж Румънците как вдигат пенсии и заплати с цели 40% това интересува хората а не твоите измишльотини.

fallback