Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Брутният вътрешен продукт възлиза на 31 764 млн. лв. по текущи цени през третото тримесечие на 2019 г.

Преизчислен в евро, БВП е съответно 16 241 млн., като на човек от населението се падат 2 323 евро.

Сезонно изгладените данни показват растеж от 3.7% на БВП в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.8% спрямо второто тримесечие на 2019 година.

Ръстът на брутната добавена стойност се определя основно от регистрираното нарастване при: Финансови и застрахователни дейности - 6.4%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 5.0%, Строителство - 4.7%, Операции с недвижими имоти - 4.2%.

Принос за регистрирания положителен икономически растеж имат индивидуалното крайно потребление - с ръст от 5.1%, колективното потребление - с ръст от 5.0%, и бруто образуването в основен капитал - с ръст от 1.8%. Износът на стоки и услуги нараства с 1.3%, а вносът на стоки и услуги - с 1.2%.

По предварителни данни през третото тримесечие на 2019 г. БВП на един зает се увеличава с 3.0% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Заетите лица в икономиката са 3 685.2 хил., а общият брой отработени часове е 1 480.1 милиона. Структурата на заетостта по икономически сектори през третото тримесечие на 2019 г. спрямо съответното тримесечие на 2018 г. показва увеличение на относителния дял на индустриалния сектор и сектора на услугите.

На едно заето лице се падат 8 619.2 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 21.5 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие на 2019 г. се увеличава реално с 3.1%, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 3.0% за същия период.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2019 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7 971.0 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 19.1 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 761.3 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 19.5 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2 513.2 лв. БДС на един зает и 6.4 лв. за един отработен човекочас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Сашо

преди 4 години

В големите магазини и молове, освен преди празници работят само по 2 - 3 каси, щот клиентите са твърде малко. Според роднина, който работи в Статистически институт потреблението е най ниското в Европа, залежават цели складове с тонове продукти, особено сирене и кашкавал, а от месните продукти всеки месец се бракуват, преоценят или изхвърлят над 40% от продукцията на фирмите производителки. Пренабиването на нови етикети и удължаването на гаранцията е честа практика ! Износа е секнал с 30% !

31

Анонимен

преди 4 години

Сега БВП на България е около половината от БВП през 1988 година по съпоставими цени. Голям успех - достигнахме половината.

30

Анонимен

преди 4 години

До дамПотреблението спада, цените скачат и хотелите са пълни с гърци и турци. Лятото имаше спад на черно море. С високи заплати ГЕРБ и чалгарките с патриоти отмарят на Хаваите, защото депутатите са с 1 месец ваканция.

fallback