Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Големите технологични компании обичат да държат огромен кеш в сметките си. Това ги предпазва от бъдещи сътресения на пазарите. Кешът би им помогнал и при евентуални съдебни дела, както се случи с Facebook. Това обясни Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в ефира на Bloomber TV Bulgaria.

Oще по темата

"Повечето американските технологични компании държат голяма част от средствата си извън САЩ, за да се предпазят от високата данъчна ставка. Много голяма част от парите на Apple и други компании са в офшорни зони. Те предпочитат да теглят заеми заради ниските лихви, вместо да върнат този кеш и той да бъде обложен с данък", разказва Шуманов.

Според него поради това президентът Доналд Тръмп е намалил данъчната ставка в САЩ.
"Но данъчната ставка в офшорните зони все още е по-ниска от тази в САЩ", обясни той.

"Технологичните компании обичат да правят придобивания. Но се наблюдава 10-годишен период на ръст на акциите на фондовите пазари. В момента всички са предпазливи. Технологичните компании придобиват само по-малки групи". Шуманов говори и за предстоящото IPO на петролната компания Saudi Aramco.

"Инвеститорите са доволни, че ще има IPO. Вече има крайна дата и това удовлетворява инвеститорите, въпреки че само 2% от акциите на Saudi Aramco ще бъдат пуснати на пазара", допълни експертът.

Вижте целия разговор по темата в Bloomber TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 години

Cash вече има по-широко значение. Cash on hand означава парични средства, които са свободно достъпни, за разлика от разни материални и нематериални активи, които трябва първо да будат продадени, за да се освободят средствата.Естествено e Apple да държи кеш в банкова сметка, а не в складирана хартия.

7

СС

преди 4 години

по думите му използва думате "КЕШ" като синоним на "НАЛИЧНОСТ" тоест наличности по сметките който не са инвестирани в нищо и си стоят и чакат да бъдат изхарчени.... а за по долния коментар като чуя скутер винаги се сещам за бърза лодка... не за тротинетка

6

Анонимен

преди 4 години

Нормални - никой не иска, да налее 200 милиона в разработката на продукт, но защито пазара се закичил з 3 месеца и всичко било похарчени до стотинка, да не миже да се реализира печалба и да се закрие компанията, при положение, че им е трябвало само седмица живот ....

fallback