Снимка: IStockphoto
fallback

Акнето е мултифакторно възпалително заболяване на кожата, което засяга 2/3 от жените и 1/3 от мъжете по света. Близо 90% от тийнейджърите и 50% от младите хора над 25-годишна възраст имат този проблем.

Защо грижата за мазната и проблемна кожа е много важна и каква е причината за изострянето на акнето през есента, попитахме д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология към Военномедицинска академия.

Пъпките се появяват в определени зони с повишена мастна секреция, а именно лице, гръб, гърди. По думите на специалиста, всяка една възрастова група може да се сблъска с акне на определен етап от живота си, но най-засегнати са подрастващите.
 
"Двата пола са застрашени в еднаква степен, но по-тежките форми се срещат по-често при мъжете, поради по-високата продукция на андрогени (хормони, отделяни от надбъбречната жлеза). Не на последно място, в по-развитите индустриално страни, страдащите от акне са повече, поради по-мръсния въздух и вредностите, на които е изложена кожата ежедневно", обяснява д-р Кантарджиев.
 
Хормоналните проблеми, свързани с повишено образуване на андрогени, които от своя страна водят до отделяне на по-голямо количество себум, са основните виновници за образуването на пъпки по кожата.
 
"Най-често в практиката се срещаме със синдрома на поликистозните яйчници. Употребата на анаболни стероиди при спортисти с цел качване на мускулна маса води и до така нареченото стероидно акне. Генетичната предразположеност, неправилната грижа за кожата у дома и прекомерното излагане на слънце, също изиграват важна роля за появата и влошаването на акнето", коментира началникът на Клиниката по дерматология към ВМА.

Още за лечението на акне четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback