Снимка: архив "Булфото"
fallback

Трима инспектори от сектор "Контролно-административно наказателна дейност" на Държавната автомобилна инспекция /ДАИ/ в Пловдив са задържани за подкупи, вземани чрез изнудване от транспортни дружества. Това съобщи окръжният прокурор Румен Попов, пише БТА. 

Oще по темата

И на тримата са повдигнати обвинения за подкупи, извършени в условията на продължавано престъпление. Акцията бе извършена на 1 октомври от ДАНС с участието на Икономическа полиция на ОД на МВР - Пловдив и прокуратурата. В периода на разследването са били изнудвани десетки дружества, упражняващи транспортна дейност, но представители на само три от тях са признали за рекета.

По думите на Попов управителят на една от фирмите е съобщил за два подкупа от по 5000 лева дадени през 2017 и тази година. Останалите неправомерни вземания са от по 100 до 300 лева. Само за една година на практика държавният бюджет е ощетен с около 300 000 лева, сума много по-голяма от размера на вземаните подкупи, подчерта окръжният прокурор.

Установено е, че единият от инспекторите, който е с най-голям стаж в ДАИ, освен личното си жилище, притежавал още 12 новопостроени жилищни имота, които били на името на родителите му - пенсионери и на безработния му брат.

По време на акцията са били задържани седем души, сред които и и.д. директор на инспекцията Анна Генова. Тя е била освободена, заради липса на доказателства, че подкупните инспектори са се отчитали на нея. Срещу останалите трима също не са открити доказателства за извършено престъпление.

Задържаните, в продължение на последните две години са извършвали проверки на различни транспортни дружества, като са си "затваряли" очите за административни нарушения, обобщи Попов. Не са съставяни актове и в зависимост от договорката с представителите на дружеството са искали подкуп, размерът на който зависел от големината на фирмата. Според окръжният прокурор вина в случая имат и рекетираните фирми, които по думите му предпочитат да не бъдат изрядни, защото могат с подкуп да "оправят" нещата. Има и такива собственици на фирми, които вероятно смятат, че на мястото на тези инспектори ще дойдат други, които също ще си искат подкупи, допълни той.

За фирмите, за които се докаже, че са изнудвани, но отказват да съдействат на разследването, Румен Попов заяви, че ще използва правомощията си и ще бъдат сезирани данъчните с искане за пълни данъчни проверки, а за тези които се занимават с транспорт на различни стоки - и други агенции.

В разследването е включен и Инспекторатът на ДАИ, който да потвърди, че е пропуснато да се съставят актове за нарушения, като в някои от случаите се касае за психологическа годност на шофьорите, пътуват спрени по документи камиони, нямат тахошайби, не се водят пътни листове и много други нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 4 години

А PIMPK колко плащат на година, та дори да не ги спират и да не ги проверяват.

12

Само питам

преди 4 години

А, останалите?

11

Запознат

преди 4 години

Янакиев ще да е тоя с апартаментите, свиленградски наглец.

fallback