Снимка: БТА
fallback

Папа Франциск порица днес "културата на удобството", която води до безразличие към съдбата на миграцията по света и бежанската криза, предадоха АП и ДПА.

На отслужената от него литургия по повод Световния ден на мигрантите и бежанците папата каза, че "ние не бива да бъдем безразлични към трагедията на старите и новите форми на мизерия, на безрадостната изолация, оскърбления и дискриминация" към онези, които "не принадлежат на нашата група".

Франциск заклейми лицемерието в световната оръжейна търговия. Според думите му повечето оръжия, разпалили войни, са произведени и продадени в други райони, които после не желаят да приемат бежанците, появили се от тези конфликти.

Главата на Римокатолическата църква подчерта, че християните имат "нравствения дълг" да помагат на мигранти, бежанци и други изпаднали в беда хора. "Бог е особено загрижен за чужденците, вдовиците и сираците, защото те са безправни, изолирани и маргинализирани", каза той. "Има една истина, която боли: Този свят става все по-елитарен и жесток спрямо низвергнатите". Самият Франциск е потомък на италиански имигранти в Аржентина.

На литургията на площад "Свети Петър" присъстваха мигранти и бежанци от конфликти на различни места по света. След литургията бе открита бронзова скулптура, изобразяваща мигранти, скупчени в лодка. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 4 години

Ами да наздначи бежанци на работа във ватикана, кой кардинал, кой чистач, все ще им намери място...Странно, че на лодката има и жени....

24

Анонимен

преди 4 години

Aми хубаво. Сега отиваш в богатите на петрол страни и им казваш да си приберат мюсляците от Европа. Какво само създаваш комплвкси на нормалните хора. Не забравяй, че и ти си имигрант.Европейците католици ти събират малко църковен данък, та се чудиш как да разпределяш хорските пари ли?

23

Циник

преди 4 години

Тази сутрин в HR INFO - В Швейцария са събрани 21 000 000 франка от 25 суперлуксозни автомобили (само Ламборгини Роудстър - 7 000 000 франка, едно от общо 9те съществуващи) на СИНА НА ПРЕЗИДЕНТА НА ЕКВАТОРИЯЛНА ГВИНЕЯ, обвинен в пръскане на "държавни пари" с които е финансирал "луксозния си живот". За такиво шебеци ли, да сме "отворени"? Шебеците от Африка и Азия - не идват в Европа "бягайки от войни", не идват за да работят. Те идват за да плюскат наготово, и да се размножават - за наша сметка!

fallback