Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

До хакерската атака с НАП държавата подценяваше този проблем. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на форум "Киберсигурност и злоупотреба с търговска тайна и търговски марки".

По думите му трябва да се признае, че държавата в лицето на всички власти до момента е подценявала този проблем.

"При разговор с представители на асоциацията на банките, нейн представител каза нещо много точно. То беше, че се радва, че е осъществена такава масирана атака срещу НАП, която е един от устоите на държавата, защото, може би, държавата нямаше да реагира по този начин и толкова бързо, ако беше атакувано едно частно дружество. Този поглед на ситуацията до момента не бях го обмислял, но осъзнах, че има доза истина“, допълни още Гешев.

Oще по темата

По думите му последствията на такава атака срещу едно структуроопределящо предприятие в държавата, срещу една банка могат да доведе до последствия дори и по-тежки, които са били потенциално възможни в случая от НАП.

"Ако до преди две-три години банка е била атакувана по този начин по два, три, четири пъти на ден, в момента за някои банки и други търговски дружества се стига до няколко хиляди атаки в България. Сигурен съм, че ситуацията не е по-различна в други сегменти на бизнеса. Това представлява сериозна опасност не само и единствено за съответното предприятие или бизнес, а сериозна опасност за цялата държава и за нас като общество. Затова моите изводи и на колегите са, че мерките, които трябва да се предприемат и то в спешен порядък, са на първо място законодателни промени“, изтъкна още Гешев.

По думите му безспорен факт е, че този размер на наказания на компютърни престъпления към момента не може да реши проблема, нито да послужи за превенция.

"Вторият компонент на някакво решаване на проблема е в полето на изпълнителната власт, разгръщане на потенциал за разследване на такива случаи", изтъкна още Гешев, цитиран от "Фокус".

Според него третият елемент са срещи с различни бизнес организации, чиято цел е сключване на съответни меморандуми с различни асоциации на бизнеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

justice

преди 4 години

2009 - та остатъците от институциална експертност се изпари. Настани се форма на хиперперсонализирано управление от персони, които лесно бяха прехванати в корупционни практики и понятия като киберсигурност им беше непреводимо. Друг е въпроса, че всички системи наа всички институции се контролират отвън неправомерно, защото информацията струва пари. А на вождовете понятия като превенция са непознати. Реакцията на пожарникаря е оправдание поради необходимост.

16

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 14Те тея фирми са закрите преди много време ...

15

точно мутра

преди 4 години

Гледайки снимката новина от типа "20 години затвор за ...", "хванаха мутрата ...", "нарко барон" и т.н. повече ще и отива.

fallback