Снимка: Xinhua

Хонконг се готви за огромен протест в събота. И този път демонстрацията може и да не се размине без военна намеса. През последните няколко дни множество китайски военни автомобили са преминали през границата с Хонконг, пораждайки страхове, че протестите могат да станат кървави.

Още по темата

Според държавната телевизия Xinhua това е нормално движение на Хонконгския гарнизон на китайската Народна освободителна армия. На снимки, публикувани от медията, се вижда как камиони пълни с войници и бронирани машини преминават границата.

Интересното е, че през последните години – 2017 и 2018,  Xinhua съобщава, че броят на машините и войниците в Хонконг остава непроменен. Сега тази информация е пропусната. Твърди се, че между 8000 и 10 000 души войска са разположени от двете страни на границата.

Според Денис Квок, депутат от Гражданската партия, това движение на войската е опит за сплашване на протестиращите, чиито гласове не стихват вече трети месец.

"Както съм казвал и преди, намесата на войската в Хонконг ще бъде краят на Хонконг“, каза той. Масовият протест в събота не е одобрен от полицията.

По-рано този месец китайската армия разпространи пропагандно видео, в което се виждаше как войници арестуват хора в жълти каски и черни блузи – неофициалната униформа на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase