Снимки: Reuters

Окончателната дата за напускането на Великобритания на Европейския съюз е 31 октомври, това съобщи говорителят на британския министър-председател Борис Джонсън. Денят е окончателен и няма да зависи от нищо, категоричен бе той.

Още по темата

Изявлението му беше в отговор на съобщения, че правителствен съветник е намекнал, че парламентът е пропуснал възможността си да спре Brexit без сделка.

Все пак, Великобритания ще се стреми към диалог с останалите страни от ЕС в търсене на сделка за Brexit.

Британското правителство се надява, че Европейският съюз ще промени позицията си за предпазния механизъм за ирландската граница.

Според в. "Сънди телеграф", Доминик Къмингс - един от архитектите на кампанията за излизане от ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г. - е казал на министрите, че Джонсън може да планира общи избори след 31 октомври, когато е крайният срок за Брекзит, ако загуби вот на недоверие в парламента.

Попитан дали премиерът е съгласен, че е твърде късно да се спре Brexit без сделка, говорителят каза:

"Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври при каквито и да било обстоятелства. Няма ако или обаче. Трябва да възстановим доверието в нашата демокрация и да изпълним повтаряните обещания на парламента към народа, като излезем от ЕС на 31 октомври."

"Политиците не могат да избират кои гласове да уважават. Те обещаха да уважават резултата от референдума и ние трябва да направим това", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase