Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Правителствата в ЕС избраха Кристалина Георгиева за европейски кандидат за ръководител на МВФ, съобщиха световните агенци.

Oще по темата
За да бъде одобрен, даден кандидат трябва да получи 55 процента от гласовете на 28-те държави от ЕС, представляващи най-малко 65 процента от населението на общността.

Българката бе избрана след повече от 12 часа преговори и гласувания на фона на разногласия в 28-членния блок, предаде Ройтерс.

Единственият съперник на Георгиева, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Туитър след втори кръг гласувания, при които тя се оформи като категоричен победител.

"Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56 процента от страните, които представляват 57 процента от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението", уточни европейски източник, цитиран от Франс прес.

Той допълни че, финансовите министри от ЕС ще имат конферентен разговор в 22 часа местно време за анализ на гласуването. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

а

преди 4 години

Хак да им е със сталинка. Имаме да си връщаме след като 1997-1998 ни разказаха играта от тоя фонд.

94

Андрешко

преди 4 години

До Активист на БКП"Ние я внедрихме в редиците на ГЕРБ"Защо да я внедрявате? Нали ГЕРБ е дъщерна партийка на БКП/БСП? Те са се ваши хора.

93

Анонимен

преди 4 години

До Изнервен /81/Само мазохист или човек, който не се чувства българин, а напротив - ненавижда България, може да се радва на такава номинация.Безспорно е, че тази е много удобна някому. Но е вредна за България.

fallback