Снимка: Reuters
fallback

Икономиката на Северна Корея се свива през 2018 г. за втора поредна година и поставя негативн рекорд за последните 21 години, пише в. "Сега".

Основните причини са международните санкции заради ядрената й програма и тежката суша. Това твърди централната банка на Южна Корея, която зорко следи развитието на съседната държава.

Oще по темата
Брутният вътрешен продукт на Северна Корея се е свил с 4,1% през миналата година в реално изражение, най-лошото от 1997 г., и отбелязва втора поредна годинана спад след 3,5% през 2017 година.

Властите в Северна Корея продължават да отказват статистиките за представянето на своята икомика. Затова се налага южнокорейската централна банка да събира данните и ги публикува вече 18 години, от 1991 година. Източните са различни, включително и от звената, които имат отношение към международната търговия.

Оказва се, че стокообменът на Пхенян се е сринал почти наполовина - с 48,4% през миналата година. При това, коментират южнокорейците, този огромен спад се дължи най-вече на износа.

Затягането на международните санкции срещу Севера в края на 2016 г. и 2017 г. пък е свил експорта на странта с цели 90%.

Производството в минния сектор е спадало с почти 18%, заради санкциите върху износа на въглища и минерали, докато свиването на селското, горското и рибносто стопанство е само с 1,8%.

Въпреки изклюителният ефект на международните санкции обаче, властите в страната, в лицето на върховния вожд Ким Чен Ун, изглежда няма никакво намерение да се откаже от милитаристичната си дейност и само преди два отново изстреля две балистични ракети над Японско море.

Според външни оценки, населението на Северна Корея наброява 25,13 милиона души, с годишен доход от глава на населението в размер на 1298 долара, се казва още в съобщението на Южнокорейската централна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 4 години

Резултатите от санкциите се представят като неуспехи на управлението. В Куба резултатите от санкциите се представяха като неуспехи на социализма. Същият резултат се наблюдава в Иран, където няма социализъм.

37

Анонимен

преди 4 години

Целта на санкциите е да се свие икономиката и износа.

36

Анонимен

преди 4 години

*** да си чувал че дядото на прасии в затвора е изял книгата на комунизма? Чухче мухчее... Ти може да го кръстиш, както искаш. Това си е чист натурален комунизъм от най висш пилотаж. Всяка стъпка се диктува от учебника на Лениннн :)

fallback