Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Решението на държавните институции да се извърши пълен одит на системите на НАП е просто една реактивна мярка след случилия се инцидент с изтичането на данни от агенцията. Подобни мерки трябва да се предприемат периодично, за да може такива кризи да се управляват далеч по-лесно, да има активно управление на риска. Това коментира Георги Янков от компанията за киберсигурност TAD Group за Bloomberg TV Bulgaria.

TAD Group е именно компанията, в която е работил 20-годишният Кристиян Бойков, който е обвинен за атаката срещу базата данни на НАП.

Oще по темата

"Независимият одит установява уязвимостите в системите и помага на разработчиците да запушват пробойните. От гледна точка на информационната сигурност има две измерения. Едното е въпросните регулярни одити, които всъщност биха открили всяка потенциална уязвимост предварително и биха позволили на възложителя да я отстрани. Това е проактивният подход. А това, което виждаме в момента, е реактивният подход, когато реагираш на случилия се инцидент. Другото измерение са средствата за защита в тези организации“, обясни Янков.

По думите му потенциално остарелите технологии са най-големият източник на уязвимости. Това са технологии, които са излезли от поддръжка от съответния разработчик, той не се грижи за тяхната актуализация, а нови и нови уязвимости се откриват непрестанно, каза още Янков, коментирайки твърденията, че НАП работи със стар, неактуализиран софтуер.

В първите 24 часа след оповестяването на проблема се стигна до много спекулации относно отговорниците за пробива в сигурността, смята Георги Янков.

"Станахме свидетели на много спекулации около темата. Например, прочетох страшно много коментари, че това е вътрешна работа (бел. ред. - че е бил замесен служител на НАП), че са замесени ремонтирани компютри на НАП, които са били на сервиз“, каза още той.





 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Хакерчето

преди 4 години

Сега ще докажа колко са *** четящите и дращещите с този *** сайт - отворете широко прозореца си и погледнете към Луната. Опитайте се на око да определите диамеръра, да речем 3-5-7 см. После завъртете главата си наляво без да откъсвате поглед от Луната и се опитайте да определите отново диаметъра. После надясно и пак така. Сравнете резултатите. Ако сте стигнали дотук с четенето значи повече доказателства не са Ви нужни, умните хора спират да четат в момента, в който споменах Луната.

16

asdf

преди 4 години

Всичките *** се нахвърлиха на единственият човек, който става за нещо. След тази простотия вече никой няма да иска да работи с тях.

15

Правец 8

преди 4 години

Старите технологии били уязвими а новите се градат на старите познания с леки подобрения . Това ме кара да мисла че човека нищо ново не измисля като технологияслед великият учен ТЕСЛА а само създава бариери и пречки в собствените си подобренияна тенологията и техниката .Та ако ги няма старите технологии новите няма да съществуват въобще понеже са подобрени стари такива .

fallback