fallback

От НАП и ДАНС проверяват изтичането на лични данни от Приходната агенция след като вчера хакери обявиха, че са пробили български бази данни с информация за 5 милиона български и чужди граждани, както и компании.

Данните съдържали ЕГН-та, имена, адреси, доходи, плащания за осигуровки.

Течът е дело на анонимни хакери, които са разпратили през руски имейл сървъри масив от 57 папки.

МВР, ДАНС и НАП цяла нощ проверяват достоверността на данните, очаква се днес да има повече яснота по случая.

Oще по темата

"Тук по скоро става дума за застрашаване на конфиденциални данни на физически и юридически лица, а това е конфиденциална информация, свързана с декларирани доходи, платени данъци", заяви Росен Бъчваров пред Нова, говорител на Националната агенция по приходите.

Експертите по киберсигурност са категорични – атаката е целенасочена и припомнят слабости в сайта и преди години.

"През 2016 г. на сайта на НАП беше открита уязвимост от типа кросайт скиптинг. Това е уязвимост, която позволява външен хакер да успее да осъществи достъп до сайта да успее да изманипулира потребителите, които посещават този сайт, да видят съдържане, което не е генерирано от сайта на НАП. Самата платформа, която е използвана за сайта на НАП – java, има доста уязвимости", обясни Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Според НАП към момента не е ясно откъде може да идва атаката, но експерти имат предположения.

"Това, което е известно към момента, е, че имейлът, който е разпратен до журналистите, идва от руския сайт "Провайдър яндекс", обясни още Любомир Тулев.

Мотивите на хакерите са неясни, но съобщението им приключва с призив създателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да бъде освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 4 години

Бии наказал Християн и семейството и цялата фамилия му до десето поколение да плащат кръвни Ана хората със взетите егн. А държавата да им отнема цялото движим, недвижимо имущество и парите им. Това хакер че е за бесилото на публично място.

35

Анонимен

преди 4 години

Вече се разбра, защото благодарение на Нова архивът с част от данните си циркулира свободно из интернет. Не само благодарене на Нова естествено, органите трябваше по закон и изискване от ЕС да са го спрели до час. Та изтекли са очевидно ЕГН-та, номера на лични карти, дата на издаване, адреси, имена, всичко, ВСИЧКО. На съвсем живи и здрави граждани, родени след 89.г. Всичко останало са ЛЪЖИ. Приспиват хората, така че като почнат да теглят заеми на наше име, ние дори да не се усетим.

34

Аман

преди 4 години

Крос-сайт скриптинг (Cross-site Scripting), моля поправете се !

fallback