Снимка: архив, Reuters
fallback

Най-големият айсберг в света - А68, който се отдели от антарктическия шелф преди две години, се раздвижи, съобщи Би Би Си.

Спътникови снимки показват, че А68 се е завъртял в морето Уедъл и се движи на север край Артарктическия полуостров, предаде БТА.

Около година А68 изглеждаше заседнал. В средата на 2018 г. обаче течение го завъртя на 270 градуса и го отнесе на 250 км на север, каза проф. Ейдриън Лъкман от университета в Суонси.

Айсбергът е дълъг 160 км и е дебел 200 м. Той се отдели от ледения шелф Ларсен С през юли 2017 г. Оттогава специалисти го следят със спътниците "Сентинел-1". Междувременно от него се отдели блок с дължина 13 км и широчина 5 км, който получи името А68b. Сега този блок е още 110 км насевер.

Като повечето айсберги от морето Уедъл, А68а и b ще бъдат изтласкани към антарктическото околополюсно течение, което ще ги изведе към Южния Атлантически океан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен_777

преди 4 години

Неграмотно написана и объркваща статия но имам общи познания и успях да разгадая за какво иде реч...

7

анон

преди 4 години

Ледникът е *** със същия спътник с лъч, с който подпалиха Калифорния. Think about it...

6

ПроСоТо

преди 4 години

в природата няма прави линии!!!!освен в малки участъци на кристалите..Но така или иначе,СИВАТА повърхност на ледниците от снимката, поне мен ме смущава...НИКАКВИ детайли,подробности,"бабунки",дупки ,възвишенийца не се виждат там!..-Само една ГЛАДКА СИВОТА,като мината с "пейнтър"-а....обаче толкова штуротии помисля "човека",особено тоя,въоръжен със съвременната техника,че да вярваш на всичко си е просто...ГЛУПОСТ!..Неуважение към себе си..

fallback