Снимка: Radovan Stoklasa, Reuters
fallback

България има големи шансове да привлече завода на германския производител на автомобили Volkswagen заради силните си традиции в инженерното образование. Това каза проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Годишно в България инженерни специалности завършват по около 250 човека - това е достатъчно за един гигант като Volkswagen. Разбира се, ще са необходими квалификации и преквалификации, все по-често се говори и за дуалното обучение“.

У нас вече има осъзнатост, че образованието няма как да просъществува без тясна връзка с бизнеса, посочи Михов.

„Имаме необходимите кадри, имаме необходимата материална база, която ще се обогати и осъвремени... Бихме могли изцяло да се преорганизираме така, че да задоволим изискванията дори на клиент като Volkswagen“.

Гостът даде и няколко примера за успешно сътрудничество между образованието и бизнеса, сред които са провеждането на ежегодни събития, които срещат студентите с техни бъдещи работодатели, както и насочването на стипендии от страна на бизнеса към студенти. 

Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

V

преди 4 години

На тоя му се казва че са избрали Турция защото тука няма кадри ,а само вишисти ,а той пак обратното говори .Трябват им монтажници които да могат много да бягат и като натрупат умора да не грешат .А това се прави с мениджмънт който германците нямат .За позициите в седнало положение няма проблем с кадрите ,но при другите ще има огромен отлив .Там са нужни много хора. Инженерите ще са германци или чехи .Трябват им хора дето да бачкат те дебели лилита си имат

76

Анонимен

преди 4 години

Стария световен ред като Фолксваген са бита карта, бъдещето е в Китай, не случайно Стария световен ред си премести фабриките в Китай, ще очакваме инвестициите от Китай а не от Германия.

75

Анонимен

преди 4 години

Столипинова бълва висикоквалифицирани кадри за два и повече такива заводи!А както е казал др.Сталин,"КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО"!След построяване на единия завод,с материали за двата,в квалификацията на кадрите е на такова ниво,че може да се направи мигновено разфасоване на завода - производителността е зашеметяваща.Германците направо ще се дивят!Дерзайте!

fallback