Снимки: Reuters

Семейството на Ото Уормбиър иска обезщетение за смъртта на сина си от Северна Корея. Но вместо пари, Фред и Синди Уормбиър са завели дело срещу държавата, като в замяна искат да получат конфискуван севернокорейски транспортен кораб.

Още по темата
Двойката от Охайо е завела дело, за да получи 17,601-тонният кораб Wise Honest, който американските власти конфискуват през месец април, защото нарушавал санкциите, наложени от ООН, като пренасял въглища.

Северна Корея все още отрича, че нейни представители са изтезавали Ото Уормбиър. Студентът бе арестуван заради кражба на постер и бе държан в затвора повече от година. Той бе екстрадиран през юни 2017 г., но няколко дни по-късно почина. Семейството му твърди, че Ото е бил измъчван, бит и дрогиран в севернокорейският арест.

Иззетите активи могат да бъдат начина, по който Фред и Синди Уормбиър ще получат своите 500 милиона долара обезщетение, договорени със Северна Корея.

Wise Honest е вторият най-голям кораб на Северна Корея. През април 2018 година той бе хванат нелегално да пренася въглища край Американско Самоа, парите от които отиват за финансирането на ядрената програма на страната, която нарушава правилата, наложени от ООН.

Според New York Daily News, властите в Северна Корея са нарекли конфискуването на кораба "явен гангстерски акт на кражба“ и са настояли плавателният съд да бъде върнат "без колебание“.

Но семейство Уормбиър не се отказват. В своето изявление те са категорични: "Ще държим Северна Корея отговорна за смъртта на нашия син Ото и ще работим неуморно за да придобием севернокорейските активи, където и да са те“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase